316 pekerja PTI ditahan setakat ini kerana ‘vandalisme, serang polis’ di luar FJC: polis Islamabad

Polis Islamabad berkata pada hari Rabu bahawa PTI dituduh menyerang pegawai polis dan mencipta huru-hara di luar Kompleks Kehakiman Persekutuan (FJC) apabila ketua PTI Imran Khan dihadapkan di mahkamah pada 18 Mac. 316 penyokong telah ditahan.

Pada hari Sabtu, berlaku pertembungan selama sejam antara aktivis PTI dan Polis Ibu Kota apabila FJC tiba untuk menghadiri perbicaraan kes Tosaka.

Dalam pertempuran ganas, kedua-dua pihak berpaling tadah antara satu sama lain, dengan kumpulan penyokong PTI menggunakan gas pemedih mata untuk menolak penguatkuasa undang-undang dan penunjuk perasaan dalam peralatan anti-rusuhan. PTI membaling batu dengan bom petrol dan membakar kenderaannya.

Polis Islamabad mendaftarkan Laporan Maklumat Pertama (FIR) terhadap Imran dan sedozen pemimpin PTI lain atas tuduhan keganasan.

Dalam tweet hari ini, polis menuduh penyokong PTI “menghasut, membakar, vandalisme [dan] menyerang polis”.

Beliau berkata, pasukan polis akan melakukan serbuan untuk menangkap beberapa orang lagi dan mengenal pasti tertuduh melalui kamera.

“Daerah lain boleh dimaklumkan mengenai suspek yang ditahan kerana terlibat dalam insiden ganas dan mereka boleh diserahkan (kepada daerah tersebut),” kata polis.

Polis Islamabad memperincikan tindakannya terhadap pelbagai orang yang terlibat dalam rusuhan Sabtu, termasuk pegawai kerajaan, pekerja syarikat dan warga asing.

Polis ibu negara berkata berdasarkan syak wasangka seorang pegawai kerajaan telah melakukan ‘tindakan ganas’, amaran telah dihantar kepada jabatan berkenaan untuk mengambil tindakan tatatertib.

Tindakan tatatertib sedang diambil terhadap kakitangan kerajaan yang terlibat dalam aktiviti provokasi di media sosial.

Polis Islamabad berkata bahawa amaran mengenai pekerja syarikat swasta dan organisasi yang terlibat dalam ‘aktiviti pengganas’ akan dihantar kepada pihak berkuasa berkenaan.

Polis berkata “surat akan dihantar kepada pendatang yang terlibat dalam aktiviti ini kepada kedutaan asing masing-masing. Tindakan undang-undang juga sedang diambil terhadap mereka yang membiayai gerakan ganas ini”.

“Lima puluh lapan anggota polis cedera dalam vandalisme ganas itu, 12 kenderaan, 20 motosikal dan sebuah balai polis terbakar,” kata ringkasan kerosakan itu.

Imran mendakwa menantunya ditahan dan diseksa.
Sementara itu, Imran hari ini mendakwa penyeksaan tahanan selepas Mahkamah Daerah dan Sesyen Islamabad melanjutkan tahanan reman fizikal menantunya Hasan Niazi selama dua hari.

Dalam tweet hari ini, bekas perdana menteri itu berkata: “[Saya] mengutuk sekeras-kerasnya penahanan pekerja dan pemimpin kami termasuk Amjad Niazi, saya tahu bahawa tebusan Hasan Niazi pertama kali diberikan jaminan dan kemudian FIR kedua”. Nama yang tidak betul diberikan.

“Fasisme yang memalukan dan undang-undang rimba,” katanya.

Niazi, yang ditahan dalam tiga kes, dibebaskan dengan ikat jamin daripada FJC pada Isnin dan ditangkap sekali lagi dalam kes lain.

Pemimpin PTI Imran telah dibenarkan ikat jamin oleh Mahkamah Anti-Keganasan pada 28 Februari dan 18 Mac untuk hadir di hadapan FJC dalam kes keganasan terhadapnya dan penyokong PTI yang lain.

FIR – berkaitan salah laku pegawai – mendakwa polis cuba menahan kereta Niazi tetapi pemandunya cuba melarikan diri. Mereka menghalang Niaji daripada keluar dari kereta dan menyalahgunakan polis dan mengancam untuk menembak mereka.

Polis Islamabad memohon reman 10 hari Niazi, tetapi mahkamah membenarkan reman dua harinya.

Tangkapan sebelumnya dalam insiden FJC
Pada 19 Mac, Polis Islamabad melaporkan bahawa mereka mendaftarkan kes keganasan terhadap penunjuk perasaan PTI di balai polis Jabatan Anti-Keganasan di ibu negara.

60 orang ditangkap dan dibawa ke mahkamah, ramai yang ditangkap.

 

Terdahulu dalam satu tweet, jumlah anggota polis yang cedera dilaporkan seramai 52 orang.

Pertempuran ganas di luar FJC
25 orang cedera apabila 30 motosikal termasuk balai polis dibakar ketika Persekutuan datang untuk mengambil bahagian dalam siasatan kerajaan pusat berhubung kes bekas perdana menteri Dushka. modal

Dalam pertempuran ganas di Taman Zaman awal minggu ini, kumpulan penguatkuasa undang-undang dan penyokong PTI bertelagah, dengan kedua-dua pihak menggunakan gas pemedih mata untuk menolak protes. PTI membaling batu dengan bom petrol dan membakar kenderaannya.

Satu perhimpunan besar telah diadakan di Kompleks Kehakiman atas jemputan pimpinan PTI yang menggunakan media sosial untuk mendekati penyokong di Kompleks Kehakiman.

Sebagai tindak balas, 4,000 kakitangan termasuk 700 FC dan 1,000 anggota Polis Punjab telah dikerahkan di sekitar kampus untuk menjaga undang-undang dan ketenteraman serta menghalang perhimpunan kampus.

Selain itu, sebuah kontena turut dipasang di jalan perkhidmatan premis mahkamah. Beliau berkata kawat berduri dan penghadang telah didirikan untuk mengepung kawasan itu dan pasukan penguatkuasa undang-undang, termasuk unit antirusuhan polis, telah ditempatkan di perkarangan itu.

Samar Khan, pegawai yang berdiri di tempat itu, memberhentikan kenderaan yang dinaikinya dan menawarkan kenderaan rasmi Samar, tetapi anggota keselamatan Imran Khan enggan memberikan kenderaan itu.

Selepas itu berlaku pertembungan sengit antara agensi penguatkuasaan undang-undang dan pekerja PTI dan kedua-dua pihak menggunakan gas pemedih mata dan caj lathi antara satu sama lain.

Biarpun Imran keluar dari perkarangan mahkamah pada pukul 6 petang, namun suasana perang di premis itu lebih setengah jam.

Asianload TV