’67 peratus belia mahu meninggalkan Pakistan, perubahan iklim menyebabkan kematian’

LAHORE: Iconfest, festival dua hari anjuran Institut Ekonomi Pembangunan Pakistan (PIDE) untuk membincangkan ekonomi negara dan sektor berkaitannya, bermula pada Sabtu di Pusat Seni Alhamra di Mall Road. Walaupun hari pembukaan mempunyai sesi mengenai ekonomi dan krisis tenaga, pelaburan, identiti, pertanian, iklim dan pendidikan, sesi berbeza mengenai topik yang sama diadakan pada Ahad (hari ini).

Salah satu hari pertama ialah ‘Perubahan Iklim dan Bandar Berdaya Tahan’.

Pencinta alam sekitar Raf Alam, yang menyederhanakan sesi itu, berkata perubahan iklim dan gas rumah hijau mengganggu sistem iklim yang telah seimbang sejak zaman ais yang lalu. Merujuk kepada cuaca panas di Lahore pada awal Mac lalu, beliau memberitahu penonton bahawa ia sememangnya cuaca paling sejuk dalam hidupnya.

“Bandar-bandar Pakistan berada di tengah-tengah pemacu utama perubahan iklim, yang membawa kepada haba melampau dan pencemaran udara yang tidak tertanggung di beberapa bandar kita. Persoalannya ialah bagaimana bandar kita akan bertindak balas kerana hampir lima puluh peratus penduduk tinggal di kawasan bandar. Adakah .

Kebenaran yang mengejutkan yang memulakan Aconfest dua hari di Alhambra.

Umar Masood, Ketua Pegawai Eksekutif Bahagian Perbandaran, berkata perbahasan mengenai perubahan iklim masih belum mencapai tahap masyarakat dan rakyat. Oleh itu, kedudukan mereka tidak menimbulkan sebarang suara mengenai perubahan iklim. “Persoalannya ialah bagaimana untuk menangani perubahan iklim di bandar-bandar,” katanya sambil menambah bahawa dialog perubahan iklim di Lahore harus memberi tumpuan kepada bagaimana keadaan iklim mempengaruhi bandar dan kawasan sekitarnya.

Katanya, perubahan iklim dibincangkan di peringkat pusat dan negeri, tetapi cabarannya ialah tidak banyak perbincangan di peringkat tempatan.

Mazdawa Hussain, Setiausaha Tambahan, Kementerian Perubahan Iklim, membangkitkan isu kurangnya pemahaman tentang perubahan iklim di peringkat pusat dan negeri, sambil menambah bahawa tiada siapa yang memahami isu itu di peringkat tempatan.

“Mesej ini harus sampai ke peringkat tehsil dan majlis pusat,” katanya sambil menambah bahawa adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk mengarusperdanakan perubahan iklim ke dalam proses pembangunan.

Kesihatan Dr Mehreen Mujtaba berkata bahawa lebih daripada 0.8 juta orang telah mati di seluruh dunia akibat perubahan iklim. Ella adalah orang pertama di UK yang mati akibat pencemaran udara, katanya sambil menambah bahawa dunia mengetahui kesan sebenar perubahan iklim. Menurut kajian baru-baru ini di Lahore, 5000 kematian pramatang disebabkan oleh pencemaran udara.

Umar Masood berkata bahawa semakin besar bandar, semakin banyak kesan perubahan iklim. Menekankan pengangkutan awam untuk mengurangkan pencemaran daripada kereta dan kenderaan persendirian, beliau berkata Lahore, bahagian bandar yang padat, mempunyai penduduk kelas menengah atas dan kelas atas berbanding ibu kota wilayah lain. Membawa kepada kurang pencemaran. . ,

Asianload TV