Anak saudara Imran Hassaan Niazi direman dalam tahanan polis selama 2 hari

Pada hari Selasa, mahkamah daerah dan sesyen di Islamabad menahan reman Hassan Niazi, menantu bekas perdana menteri Imran Khan, ke tahanan polis selama dua hari atas tuduhan berkelakuan buruk dengan pegawai.

Selepas keputusan itu diumumkan oleh Majistret Kehakiman Abbas Shah, Niazi memfailkan permohonan terhadap keputusan itu di Mahkamah Sesyen Kedua, yang akan dibicarakan kemudian.

Salinan perintah mahkamah yang terdapat di Dawn.com berkata suspek harus dibicarakan “sepenuhnya dan betul” tanpa pertuduhan.

Memandangkan fakta dan keadaan di atas, lanjutan dua hari diberikan kepada tertuduh selepas pemeriksaan awal dan perubatan. Tertuduh akan dihadapkan ke mahkamah semula pada 11hb.

Niazi, yang ditahan dalam tiga kes dan keluar dengan jaminan jangkaan dari Kompleks Kehakiman Persekutuan (FJC), ditahan sekali lagi dalam kes berasingan pada Isnin.

Mahkamah Anti-Keganasan (ATC) membenarkan ikat jamin dalam kes yang difailkan terhadap pemimpin PTI Imran dan penyokong PTI lain berhubung insiden keganasan pada 28 Februari dan 18 Mac semasa mereka berada di FJC.

Semasa pendengaran petisyen habeas corpus yang difailkan terhadap Niazi oleh Peguambela Faisal Hussain dan Peguambela Muhammad Ali Bukhari, FIR penyalahgunaan kuasa telah dikemukakan di hadapan Ketua Hakim Negara IHC Amir Farooq.

Satu salinan boleh didapati di dawn.com FIR di bawah Seksyen 34 (Kepentingan Awam), 186 (Halangan Penjawat Awam Dalam Tugas Awam) telah didaftarkan di Balai Polis Ramana pagi ini berdasarkan aduan seorang pembantu. Inspektor. Akta Irada Shah), 324 (cubaan membunuh), 353 (serangan atau kekerasan jenayah untuk menghalang penjawat awam daripada melaksanakan tugasnya), 427 (kerosakan yang menyebabkan kerosakan sehingga takat Rs. 50) dan 506 (2 ) (ugutan jenayah ) ) Kanun Keseksaan Pakistan.

Polis telah berkata dalam FIR bahawa apabila polis cuba menahan kereta Nayaji, pemandu itu cuba memukulnya. Mereka menghalang Niaji daripada keluar dari kereta dan menyalahgunakan polis dan mengancam untuk menembak mereka.

Pendengaran
Hastmukh Niazi telah dibawa ke mahkamah Islamabad hari ini. Peguam PTI Ali Bukhari, Qaiser Imam, Sheikh Afzal Marwat dan pegawai penyiasat ASI Sajid turut serta dalam siasatan itu.

Polis Islamabad menghantar Niazi ke reman 10 hari sebaik tindakan bermula.

Peguambela Bukhari memberitahu mahkamah bahawa Hakim Mahkamah Anti-Keganasan Islamabad Raja Jawad telah pun meluluskan jaminan Niazi.

“Anda boleh dapatkan rakaman CCTV [premis mahkamah] [… Niazi berdiri di belakang peguam ketika polis membawanya pergi,” katanya sambil menambah anak guamnya sebelum FIR didaftarkan. telah ditahan.

Bukhari berkata, dia dibawa dari satu balai ke balai polis yang lain.

Peguam Marwat berhujah bahawa satu-satunya jenayah Niazi ialah “dia adalah menantu Imran Khan”. Beliau menyatakan kekesalan kerana Islamabad telah menjadi sebuah negara polis.

“Mahkamah adalah penjaga keadilan. Setiap hari seseorang ditangkap dan dihantar ke tahanan kehakiman. Sejak Ketua Polis Negara Islamabad mengambil alih, hak rakyat biasa dicabuli.

Sebaliknya, Peguam Faisal Chaudhry berkata, pemimpin PTI terpaksa meninggalkan mahkamah walaupun telah dibenarkan ikat jamin.

Mengingat perkara ini, mahkamah menangguhkan perbicaraan kes itu sebelum mereman ketua PTI itu ke reman polis selama dua hari.

Asianload TV