Anggota kongres AS membangkitkan kebimbangan mengenai pencabulan hak asasi manusia, kebebasan bersuara di Pakistan

Ahli Kongres AS Brad Sherman melahirkan kebimbangan terhadap pencabulan hak asasi manusia dan demokrasi yang berterusan di Pakistan dan menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan kedaulatan undang-undang dan kebebasan bersuara di negara itu.

Sherman ialah seorang Demokrat yang mewakili Daerah Kongres ke-32 California.

Dermawan Pakistan dan calon Parti Demokrat, yang bertanding menentang Yang Kim di daerah kongres ke-40 negeri itu, sebelum ini menulis tweet bahawa beliau telah bercakap dengan bekas perdana menteri Imran Khan melalui telefon. Bertemu dengan Asif Mahmood.

Sharma berkata dalam mesej video yang dikongsi oleh PTI di Twitter hari ini. Bersama Mehmood, hubungan AS-Pakistan bermula sejak awal 1940-an, dan kedua-dua negara telah bekerjasama dalam banyak isu global dan serantau selama ini. Masalah selesai.

Amerika harus menyokong demokrasi dan hak asasi manusia di seluruh dunia, terutamanya di Pakistan.

Tanpa mengira perlembagaan dan proses demokrasi Pakistan, bukan peranan Amerika untuk campur tangan dalam hal ehwal kerajaan dalaman Pakistan. Tetapi kita tidak harus teragak-agak untuk menyuarakan hak asasi manusia dan demokrasi, sama ada di Pakistan atau di tempat lain.

“Kerajaan Pakistan dan setiap kerajaan harus menghormati hak rakyat untuk bersuara, hak mereka untuk berorganisasi, hak mereka untuk membantah,” katanya.

Ahli parlimen AS itu berkata bahawa semua orang mahu melihat Pakistan yang aman, teratur, demokratik dan makmur di mana rakyat Pakistan berfikiran terbuka dan mempunyai kebebasan berdebat politik.

Beliau menambah bahawa negara itu sedang berunding dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) – program pinjaman yang telah lama tertangguh – dan mahu melihat Pakistan yang stabil dan mematuhi undang-undang.

Sherman menekankan bahawa negara itu menghadapi beberapa cabaran dalaman dan luaran kerana ekstremisme yang semakin meningkat, sikap tidak bertoleransi dan rasa tidak puas hati mengancam prospek perpaduan sosial Pakistan.

Beliau juga merujuk kepada letupan baru-baru ini di Masjid Barisan Polis Peshawar di mana 80 orang, kebanyakannya anggota polis, terbunuh.

“Ketidakupayaan institusi kerajaan menyediakan cara aman bagi menyelesaikan rungutan adalah jurang yang boleh dieksploitasi oleh keganasan.”

Sherman berkata beliau amat mengambil berat tentang insiden “keganasan polis” dan “gangguan seksual” terhadap pemimpin PTI Shehbaz Gill dan Azam Swati.

Dia merujuk kepada “kematian ngeri” wartawan Arshad Sharif, yang ditembak mati di Kenya tahun lalu, dan aktivis PTI Jale Shah, yang didakwa parti itu terbunuh dalam pilihan raya pada 8 Mac. Dia dibunuh semasa perhimpunan itu.

“Kami tidak mahu melihatnya dalam demokrasi,” tegas Sherman.

Beliau berkata larangan media terhadap bekas Perdana Menteri Imran Khan juga boleh dikecam.

“Sekarang saya tidak berada di sini untuk menyokong mana-mana pejabat politik di Pakistan, saya di sini bukan untuk menyokong Imran, malah saya tidak bersetuju dengannya dalam banyak isu antarabangsa dan bukan peranan saya untuk memasuki politik Pakistan.

“Sebaliknya saya menyokong kebebasan bersuara, proses wajar dan kedaulatan undang-undang di Pakistan,” kata Sherman.

Beliau berkata, Kongres AS sedang memantau keadaan di Pakistan dan kami bersedia untuk memberikan semua jenis bantuan kepada kerajaan dalam soal hak asasi manusia.

“Pihak berkuasa Pakistan mesti menyiasat dakwaan penyalahgunaan dan mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab. Di atas semua itu, kami menggesa pihak berkuasa untuk memastikan proses ini bebas dan hanya melibatkan elit politik dan Mengambil bahagian dalam proses ini dalam aktiviti demokrasi rakyat,” katanya. berkata Ahli Kongres AS

Asianload TV