AS menyumbang $242m untuk bantuan banjir

ISLAMABAD: Pakistan telah menerima $242 juta daripada AS untuk bantuan banjir, aktiviti pemulihan, pengurusan bencana dan keselamatan makanan.

Pada hari Selasa, Duta Besar AS ke Pakistan Donald Bloom menekankan sumbangan berharga diaspora dan sektor swasta untuk membina daya tahan yang lebih besar untuk komuniti yang terjejas banjir di Pakistan pada mesyuarat Agensi Pembangunan Antarabangsa AS (USAID).

Encik. Bloom menekankan perkongsian lama antara Amerika Syarikat dan Pakistan untuk pembangunan ekonomi dan matlamat sosial dan kemanusiaan Pakistan. Beliau menekankan keperluan untuk mengukuhkan daya tahan iklim melalui rangka kerja “Perikatan Hijau” AS-Pakistan.

Beliau menyatakan komitmen Amerika untuk meneroka peluang bagi ekspatriat dan syarikat swasta Pakistan Amerika yang berpangkalan di Pakistan untuk mengukuhkan perubahan iklim, memajukan peralihan tenaga, dan meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan hasil pembangunan.

Kerajaan setakat ini telah menjanjikan lebih daripada $200 juta kepada usaha bantuan dan pemulihan banjir AS, bantuan bencana alam dan keselamatan makanan, kata duta itu.

USAID menandatangani tiga memorandum persefahaman dengan syarikat AS yang berpangkalan di Pakistan dan organisasi ekspatriat AS-Pakistan dan mengumpulkan $78 juta.

Persidangan 2022 meneruskan momentum yang dicipta oleh persidangan 20 Disember 2022 dan 25 Januari di Islamabad, di mana USAID mengumpul $75 juta dan menandatangani enam memorandum persefahaman.

Perbincangan di persidangan itu membuka jalan untuk kerjasama dan pelaburan selanjutnya untuk membantu penduduk dan wilayah yang terjejas banjir.

Persidangan itu dihadiri lebih 200 peserta, termasuk ahli diaspora Amerika Pakistan, pemimpin perniagaan tempatan yang terkemuka, wakil perniagaan Amerika dan pegawai Pakistan. Amerika Syarikat komited untuk bekerjasama dan bekerjasama dengan diaspora Pakistan dan sektor swasta untuk menangani cabaran Pakistan dalam sektor teknologi, kemanusiaan, sosial dan perniagaan serta untuk memajukan matlamat pembangunan Pakistan.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV