CEC Raja memanggil mesyuarat esok sebagai PTI petisyen ECP terhadap Seksyen 144 di Lahore

Ketua Pesuruhjaya Pilihan Raya Sikander Sultan Raza memanggil mesyuarat Suruhanjaya Pilihan Raya (ECP) pada Isnin (13 Mac) untuk membantah “pemansuhan” Perkara 144 dan larangan perhimpunan parti di Lahore. Membincangkan permintaan. .

Badan Pemantau Pilihan Raya menghantar tweet hari ini bahawa mesyuarat itu akan diadakan esok pada jam 10.30 pagi.

Menjelang perhimpunan pilihan raya di Lahore, PTI pada Ahad merayu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan (ECP) terhadap “pelaksanaan haram Artikel 144 di Lahore” oleh kerajaan sementara Punjab.

Malam tadi, ketua PTI Imran Khan, dalam rampasan kuasa yang jelas, mengumumkan perhimpunan baharu di Lahore hari ini – beberapa hari selepas perhimpunan pemilihan parti pada 8 Mac dibatalkan.

Tidak lama selepas pengumuman itu, pentadbiran daerah mengenakan Larangan 144 untuk mengharamkan perhimpunan awam di ibu negara Punjab kerana bantahan terhadap perlawanan Liga Super Pakistan (PSL).

Mengingat perkara ini, PTI telah menghubungi pejabat ECP dan mahkamah terhadap keputusan kerajaan sementara untuk membatalkan pelaksanaan Perkara 144.

PTI menghubungi Mahkamah Tinggi Lahore.
Kemudian pada hari itu, Naib Pengerusi PTI Shah Mehmood Qureshi – bersama bekas menteri Fawad Chaudhry – berkata mereka telah memutuskan untuk mendekati Mahkamah Tinggi Lahore (LHC) terhadap Perkara 144.

“Kami sedang menunggu pendaftar. Tindakan akan diambil sebaik sahaja kecemasan ini berlaku.

Beliau berkata kerajaan sementara “mahu mencetuskan kontroversi” dengan membatalkan perlawanan PSL dan menangkap pekerja PTI.

Fawad Chaudhry dan Shah Mehmood Qureshi pada hari Ahad
Dia berkata bahawa dia cuba menghentikannya secara sah semalam dan akan mencuba lagi hari ini. “Memandangkan keadaan huru-hara yang diwujudkan oleh kerajaan, kami memutuskan untuk bertenang tanpa hilang sabar.

Sementara itu, Fawad Chaudhry, yang berkata adalah mustahil untuk mengadakan pilihan raya di tengah-tengah ketegangan di wilayah itu, meminta mahkamah mempertimbangkan pengakuan itu dengan segera sebagai “perlembagaan dipertaruhkan”.

Satu petisyen yang difailkan oleh PTI di Mahkamah Tinggi Lahore hari ini, salinannya boleh didapati di dawn.com, telah memohon untuk mengisytiharkan perintah kerajaan Punjab untuk mengenakan Perkara 144 di Lahore sebagai “keadilan, permainan adil”. dan demi kepentingan kesamarataan” diketepikan. ,

Selain itu, kerajaan harus menyediakan kawalan keselamatan yang mencukupi untuk perhimpunan PTI.

Tiada larangan aktiviti politik: Mohsin Naqvi
Sementara itu, ketua menteri sementara Punjab Mohsin Naqvi berkata bahawa tiada larangan terhadap aktiviti politik di bandar itu.

Semua parti politik dibenarkan berkempen dengan bebas,” katanya dalam tweet.

 

Beliau berkata perhimpunan dan aktiviti politik telah diharamkan hari ini kerana perlawanan kriket PSL, aktiviti berpasukan dan maraton diadakan di Lahore.

Permohonan telah dikemukakan kepada Sekretariat Pusat ECP.
Bercakap kepada pemberita pada pagi Ahad, ketua dan peguam PTI Babar Awan berkata bahawa petisyen telah difailkan di Sekretariat Pusat Suruhanjaya Pilihan Raya di Islamabad terhadap pelaksanaan Seksyen 144 di Lahore.

Salinan petisyen yang terdapat di dan.com berkata Suruhanjaya Pilihan Raya telah mengumumkan jadual pilihan raya di negeri ini dan membenarkan semua parti politik berfungsi mengikut undang-undang.

Bagaimanapun, kerajaan sementara Punjab mengarahkan pentadbiran daerah Lahore untuk mengenakan Seksyen 144 di Lahore terhadap perhimpunan PTI, yang dikenal pasti sebagai pelanggaran yang jelas terhadap tatakelakuan ECP dan perintah berkaitan.

“Untuk kali kedua selepas mengumumkan rancangan pilihan raya, kerajaan sementara Punjab telah menggunakan strategi fasis ini untuk menghalang parti politik terbesar Pakistan (Pakistan Tehreek-e-Insaf) daripada menjalankan aktiviti pilihan raya/politik.”

Pada 8 Mac, kerajaan sementara Punjab melarang perhimpunan di Lahore, yang membawa kepada tindakan keras polis terhadap pekerja parti dan kematian Zail Shah, kata petisyen itu. kerja

“Kerajaan Sementara/Perdana Menteri/Kabinet Punjab masih mahu mengulangi kejadian yang sama dan pembaziran ini akan membawa kepada krisis perlembagaan dan ketidakstabilan politik,” petisyen itu memberi amaran.

Katanya, perhimpunan PTI akan bermula hari ini pada pukul 2 petang dan perlawanan PSL akan diadakan di bandar ini pada pukul 7 malam. Perhimpunan PTI akan berakhir pada pukul 5.30 petang yang mana laluan perhimpunan akan berbeza sama sekali dengan perlawanan PSL.

Pempetisyen merujuk kepada perintah Mahkamah Agung pada 1 Mac – mengarahkan ECP mengadakan pilihan raya awal di Khyber Pakhtunkhwa dan Punjab – yang Mahkamah Agung dalam penghakimannya diarahkan kepada Pusat dan Punjab sementara. Perkara 148 Perlembagaan.

“Adalah menjadi kewajipan perlembagaan Kesatuan untuk memastikan bahawa Kerajaan setiap wilayah berfungsi mengikut peruntukan Perkara 148, sub-seksyen (3) Perlembagaan.”

“Kewajipan ini termasuk, sudah tentu, mengadakan pilihan raya umum kepada Dewan Undangan di setiap wilayah dan mengadakannya dalam tempoh yang ditetapkan oleh Perlembagaan. Kewajipan ini hendaklah sebagai tambahan kepada tugas yang diberikan kepada Pesuruhjaya dan Suruhanjaya Pilihan Raya. Menurut Perkara 220, Perintah Mahkamah Agung dalam Kesatuan dan Wilayah hendaklah digunakan secara berasingan untuk membantu dalam melaksanakan tugasnya.

“Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan negeri untuk bekerja secara aktif di bawah Majlis Penjaga untuk memberikan semua sokongan dan bantuan yang diperlukan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya.”

“ECP menuntut Perkara 144 dikenakan di Lahore, perintah itu dibatalkan dan PTI dibenarkan mengadakan perhimpunan pilihan raya seperti yang dirancang,” kata petisyen itu.

Sementara itu, bercakap kepada media hari ini, Awan berkata bahawa arahan kerajaan Punjab bertentangan dengan perlembagaan, demokrasi dan undang-undang.

Beliau berkata bahawa permintaan PTI telah diterima dan ECB telah diminta untuk memenuhi kewajipan perlembagaannya.

Permohonan untuk ini telah dikemukakan kepada Pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya Wilayah.
Pemimpin PTI Yasmin Rasheed memfailkan petisyen yang sama di pejabat wilayah ECP di Lahore, mengatakan bahawa kaedah jalsa parti dan pertandingan PSL adalah berbeza sama sekali.

“ECP telah diminta untuk mengisytiharkan Perkara 144 haram di Lahore dan membatalkan perintah itu tanpa memberikan sebarang sebab.

Selain itu, PTI akan dibenarkan mengadakan perhimpunan pilihan raya mengikut perancangan. Suruhanjaya Pilihan Raya Wilayah kemudiannya memberi jaminan kepada PTI bahawa ia akan memajukan permintaannya kepada Ketua Pesuruhjaya Pilihan Raya.

Rashid dan Ketua PTI Mian Aslam Iqbal dalam sidang media hari ini merayu penyokong supaya bertenang dan menjaga keamanan dengan berkata mereka tidak akan mengadakan perhimpunan tanpa kebenaran parti.

Beliau berkata, kerajaan sementara sekali lagi merancang untuk mengambil tindakan tegas terhadap pekerja PTI hari ini. ECP mengatakan tiada pemberitahuan terhadap perhimpunan itu.

Asianload TV