Centurion Usman Khawaja ‘mangsa ketaksuban BJP’

New Delhi: Pemain pemukul Australia Usman Khawaja, yang pada mulanya dinafikan visa India kerana berasal dari Pakistan, telah merayu kepada parti pemerintah Bharatiya Janata Party (BJP), yang diketuai oleh tokoh sukan Australia. Penulis dan peminat kriket India melakukannya.

Ahli sejarah Ramchandra Guha berkata dalam temu bual kepada Kiran Thapar pada hari Sabtu bahawa abad pertama Khawaja, yang menerima penghormatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini daripada Perdana Menteri India dan Australia di Ahmedabad, mempunyai pengakhiran yang pahit.

Ahli sejarah kriket terkenal Profesor Koh mengulas dalam Sydney Morning Herald mengenai keengganan Malcolm Cone untuk memberikan visa kepada Khawaja.

Venu dari MK The Wire.

Seorang penulis Australia telah mengkritik kerajaan India kerana menghubungi seorang pemain kriket Pakistan.

“The Sydney Morning Herald’s Cannes memparodikan abad menakjubkan Usman Khawaja pada hari pertama Ujian keempat antara India dan Australia, diiringi perarakan kereta kuda dengan Perdana Menteri Narendra Modi menari di sekeliling tanah.” Kemudian ia bermula. rakan sejawatan mereka dari Australia,” lapor The Wire.

Encik Koh berkata kelakuan Khawaja adalah “malang dan merosakkan… ia membuatkan India kelihatan buruk”. “Ia membuatkan kami tidak selesa… menyedihkan,” kata Profesor Guha kepada Thabar.

Ghan berkata bahawa Usman Khawaja dan Mohammad Shami cemerlang pada hari pertama, mengambil dua daripada empat wiket India. “Malangnya, Khawaja dan Shami menjadi mangsa fanatik yang didorong oleh iklim nasionalis Hindu India,” lapor The Wire.

Ghosn berkata kerajaan BJP “nasionalis Hindu” “melihat Khawaja sebagai seorang Muslim yang berasal dari Pakistan, bukan sebagai salah seorang pemain kriket yang hebat di Australia”.

Khawaja pada mulanya dinafikan visa oleh kerajaan India dan tidak dapat melakukan perjalanan bersama pasukan kriket Australia pada 1 Februari. Selepas pengantaraan oleh Suruhanjaya Kriket Australia, Khawaja telah diberikan visa.

“PM Modi merancang untuk membantu Usman Khawaja mendapatkan visa selepas kelewatan Vijay Rath, tetapi naluri pertama adalah menolak permohonan visanya,” kata The Wire.

Oleh itu, Khawaja Shatabdi, dibina atas nama Narendra Modi di sebuah tempat di Gujerat, adalah sangat penting. Ini adalah abad Ujian pertama di India. Pada masa penulisan, dia baru sahaja menjaringkan 180 larian. Malah, Khawaja Sahib adalah pemain terbaik di Australia walaupun di padang yang mesra putaran.

Kerana prestasinya yang cemerlang, Khawaja secara tidak sengaja telah memberikan agensi khas kepada berjuta-juta orang yang merasakan secara mendalam tentang politik perpecahan India. Pengulas kriket Pakistan yang popular telah hilang daripada khalayak India kerana kedegilan parti pemerintah India.

Dan malangnya, insiden seperti ini juga mempengaruhi penulis sukan Australia.

Malcolm Gaine bukan sahaja bersimpati dengan Usman Khawaja tetapi juga menunjukkan solidariti dengan Mohammad Shami, yang sering menjadi sasaran troll sayap kanan di India. Dia mengimbau kembali bagaimana Shami menjadi sasaran ketika India tewas kepada Pakistan dalam perlawanan akhir Piala Dunia T20 18 bulan lalu, disokong oleh kapten Virat Kohli.

“Amat menyedihkan untuk menyasarkan seseorang kerana agama mereka. Mereka tidak tahu betapa gigihnya kami bekerja di atas padang. Mereka tidak tahu bahawa lelaki seperti Shami telah memenangi permainan India selama ini,” kata Kohli.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV