Dar menjangka untuk menutup perjanjian IMF apabila rundingan akan disambung semula

ISLAMABAD: Pakistan telah menunggu selama berminggu-minggu untuk menandatangani perjanjian peringkat kakitangan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), tetapi sumber kementerian kewangan berkata perjanjian itu boleh ‘ditutup’ minggu depan. . untuk berkata

Seorang pegawai kementerian kewangan berkata kerajaan telah meletakkan asas “sangat cepat” dan Menteri Kewangan Ishaq Dhar akan menyambung semula rundingan peringkat akhir dengan pemberi pinjaman esok (Isnin).

Awal minggu ini, kerajaan berkata ia akan bersetuju dengan perjanjian peringkat kakitangan dengan kewangan dalam masa beberapa hari.

Seorang pegawai kementerian kewangan berkata perjanjian itu tidak dapat ditandatangani pada hujung minggu kerana kelewatan pematuhan oleh State Bank of Pakistan (SBB).

Islamabad menjadi tuan rumah misi IMF pada awal Februari untuk membincangkan terma perjanjian itu, yang akan melaksanakan langkah dasar untuk menguruskan defisit fiskal menjelang belanjawan tahunan Jun.

Selepas melengkapkan langkah sebelumnya, Bank Negara telah berkongsi laporan pematuhan dengan pemberi pinjaman, kata seorang pegawai kementerian kewangan.

Sejak itu mereka telah mengatakan bahawa perjanjian itu akan dilakukan tidak lama lagi. Pada Khamis, beliau berkata negara hampir menandatangani perjanjian peringkat kakitangan.

Bagaimanapun, pegawai itu berkata bank pusat kini telah menyelesaikan semua kerja sebelum ini dan berkongsi laporan pematuhan dengan IMF.

Sementara itu, semua langkah sebelum ini yang diambil oleh Kementerian Kewangan dan Kuasa serta Lembaga Hasil Persekutuan (FBR) telah dimuktamadkan dan dikongsi dengan pegawai IMF.

Dar kini akan mengadakan perbincangan maya dengan pasukan IMF yang diketuai oleh Ketua Misi Pakistan Nathan Porter untuk memuktamadkan perjanjian itu, kata pegawai itu.

“Kami telah menyelesaikan hampir semua langkah dan pengaturan awal yang disyorkan oleh IMF,” kata pegawai itu.

Perjanjian itu akan membebaskan $1.1 bilion sebagai sebahagian daripada pakej bailout $6.5 bilion yang diluluskan oleh IMF pada 2019, yang menurut penganalisis penting bagi Pakistan. Bahawa beliau tidak sepatutnya membayar obligasi hutang asingnya.

Selepas aliran masuk kira-kira $1.5 bilion dalam seminggu setengah yang lalu, rizab pertukaran asing SBB jatuh sebanyak $3 bilion kepada $4.3 bilion.

Menurut pegawai itu, kelewatan dalam menandatangani perjanjian utama IMF telah mewujudkan ketidaktentuan, terutamanya dalam kalangan pengimport, kerana perjanjian itu dijangka mengukuhkan rupee sebanyak 10-15 berbanding dolar.

Pada hari Jumaat, rupee didagangkan pada 280.77 berbanding mata wang AS.

Lembaga Pusat Hasil berharap kutipan duti import akan bertambah baik selepas pengalihan kontena yang tersangkut di pelabuhan.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV