Data dari pasaran haiwan Wuhan menghasilkan petunjuk tentang asal usul

LONDON: Data yang dimuat naik oleh saintis China sejak awal wabak Covid-19, termasuk pasaran lembu di Wuhan, China, telah dimuat naik ke pangkalan data global, memberikan petunjuk tentang asal usul wabak itu. Menyediakan maklumat.

Virus itu, yang pertama kali dikesan di Wuhan pada Disember 2019, telah merebak ke seluruh dunia dan membunuh hampir 7 juta orang, yang kebanyakannya disyaki berada di pasaran haiwan hidup di Huanan.

Selepas dibocorkan kepada media minggu lalu, para saintis mengeluarkan laporan pracetak pada hari Isnin berdasarkan tafsiran mereka terhadap data dan menyeru China untuk mengeluarkan lebih banyak maklumat selepas pertemuan dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Data yang ditemui saintis tidak lagi tersedia dalam pangkalan data GISAID Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China (CDC).

Ia termasuk strain baharu virus SARS-CoV-2 dan data genetik tambahan berdasarkan sampel yang diambil dari pasaran haiwan hidup di Wuhan pada 2020, yang diakses oleh saintis.

Beliau berkata urutan itu menunjukkan bahawa anjing rakun dan haiwan lain terdedah kepada coronavirus dan mungkin telah dijangkiti virus itu, yang akan memberikan petunjuk baharu tentang bagaimana ia akhirnya sampai kepada manusia.

“Ini menambah bukti mengenal pasti pasaran Huanan sebagai tapak limpahan untuk SARS-CoV-2 dan pusat wabak COVID-19,” kata laporan itu.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV