Defisit akaun semasa merosot 68pc

KARACHI: Dalam lapan bulan pertama tahun fiskal semasa, defisit akaun semasa menurun sebanyak 68 peratus daripada $12 bilion kepada $3.8 bilion.

Februari menunjukkan petanda yang sihat apabila CAD jatuh kepada $74 juta daripada $519 juta tahun lepas, kerugian bulanan terendah yang direkodkan sejak Februari 2021. Kerugian tahun ke tahun (YoY) telah turun sebanyak 86%.

CAD jatuh disebabkan oleh import yang lebih rendah, tetapi bukan eksport mahupun aliran masuk. Walaupun imbangan pembayaran menunjukkan tanda penambahbaikan yang sihat dalam keadaan luaran ekonomi negara, kerajaan tidak dapat mengatasi kemerosotan mata wang ini kerana rizab pertukaran asing yang sangat lemah.

“Pada asas YOY, sebab utama untuk mengecilkan defisit ialah penurunan 24% dalam jumlah import. Bagaimanapun, Tahir Abbas, ketua penyelidikan di Arif Habib Ltd, berkata berdasarkan tahun ke tahun, jumlah eksport dan kiriman wang masing-masing turun 19%. peratus dan menurun sebanyak 9 peratus.

Defisit Februari adalah $230 juta lebih rendah daripada Januari. Penurunan ini telah menetapkan aliran CAD pada TK23 dan tahun ini mungkin berakhir dengan defisit yang lebih rendah berbanding tahun lepas. Tahun fiskal lepas (FY22) ialah CAD 17.4 bilion.

Menurut pakar, tahun ini CAD boleh menjadi sekitar 6 bilion dolar. Jumlah ini merupakan masalah sebenar bagi negara kerana Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) meminta kerajaan menyediakan dana yang diperlukan untuk menampung hutang modal menjelang akhir tahun fiskal.

Pakistan telah menerima bantuan yang amat diperlukan daripada China, yang telah menyediakan dua bahagian sebanyak $700 juta dan $500 juta untuk meningkatkan rizab pertukaran asing negara itu, yang berjumlah $4.3 bilion setakat 10 Mac tahun ini.

Pakar berkata sekutu enggan memberi pinjaman kerana ketidaktentuan politik, kerana mereka bimbang Pakistan akan gagal membayar pinjamannya dan membekukan ekonominya.

Bekas Menteri Kewangan Mufta Ismail baru-baru ini berkata bahawa Pakistan telah memenuhi semua syarat Tabung Kewangan Antarabangsa. Kerajaan telah menaikkan kadar faedah sebanyak 20 peratus mengikut terma dana. Kadar yang tinggi ini melumpuhkan perdagangan dan industri negara, mendorong inflasi setinggi 30 peratus.

Dengan pertumbuhan ekonomi negara yang semakin perlahan, kerajaan telah mengurangkan bajet pembangunan untuk mengurangkan defisit fiskal yang menimbulkan pengangguran.

Oleh kerana kerajaan gagal meningkatkan eksport, eksport meningkat dua kali ganda antara Julai dan Februari, mengancam keseimbangan.

Dalam lapan bulan pertama TK 2077, barangan telah diimport pada $37.88 bilion, manakala eksport berjumlah $18.639 bilion. Import perkhidmatan dalam tempoh tersebut ialah $5.118 bilion dan eksport perkhidmatan ialah $4.778 bilion. Walaupun kejatuhan besar dalam harga CAD, kerajaan tidak dapat mengekalkan defisit berikutan defisit perdagangan yang besar.

Dalam lapan bulan pertama TK 2077, import barangan jatuh kira-kira $10 bilion dan eksport kira-kira $2 bilion. Oleh kerana eksport yang lemah dan import yang tinggi, negara tidak dapat mengekalkan keseimbangan dalam sektor luar. Imbangan perdagangan barangan dan perkhidmatan berjumlah $19 bilion dalam lapan bulan pertama fiskal 2023, meningkat daripada $29.8 bilion setahun sebelumnya.

Diterbitkan pada 21 Mac 2023 pagi.

Asianload TV