Dua firma prakelayakan untuk usaha wajar HBFCL

ISLAMABAD: Pakistan Mortgage Refinance Corporation (PMRC) dan Pakistan Housing Finance Corporation (PHFC) pada Selasa pra-kelayakan untuk memperoleh House Building Finance Company Limited (HPFCL).

Mesyuarat Lembaga Suruhanjaya Penswastaan ​​(PCB) yang dipengerusikan oleh Abid Hussain Vayu meluluskan syor jawatankuasa prakelayakan untuk memulakan usaha wajar HBFCL ke atas dua pembeli berpotensi.

Dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan selepas mesyuarat itu, lembaga itu berkata bahawa HBFCL telah menjadi sebahagian daripada senarai penswastaan ​​aktif sejak 2018 dan telah meluluskan struktur perniagaan untuk 100 peratus penjualan kepentingan dengan kawalan pengurusan pada 2020.

Selepas penswastaan, HPFCL akan kekal sebagai syarikat kewangan pembangunan di bawah kawalan State Bank of Pakistan. Ini membolehkannya mempelbagaikan portfolio produknya untuk memasukkan produk lain seperti pembiayaan PKS, pembiayaan pengguna, pajakan dan pinjaman berasaskan aset.

Ketua Pegawai Eksekutif memberi taklimat kepada mesyuarat PCB tentang prestasi HBCFL dan aktiviti masa depan.

Lembaga Pengarah menghargai tawaran itu dan menasihatkan bakal pembeli supaya mempunyai pilihan untuk mengubah suai mengikut pelan perniagaan dan keperluannya.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV