Ekonomi yang kucar-kacir

Dalam tempoh lapan bulan tahun kewangan semasa (1 Julai 2022 hingga 3 Mac 2023), kerajaan gabungan persekutuan yang dipimpin oleh Liga Muslim (N) telah membelanjakan berbilion rupee. 1.961 trilion dalam hutang. Menurut Bank Negara Pakistan (SBP), dalam tempoh yang sama tahun lepas, kerajaan PTI ketika itu membelanjakan satu pertiga daripada jumlah itu – Rs. 6 lakh crore 19 bilion rupee pinjaman telah diambil.

Ini adalah petunjuk yang baik tentang keterukan krisis ekonomi semasa. Tetapi krisis ini bukan sepenuhnya penciptaan kerajaan semasa. Ketidaksamaan ekonomi mencapai tahap yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada tahun terakhir kerajaan PTI – dan kerajaan semasa telah membantu meluaskannya.

Defisit fiskal, atau perbezaan antara hasil dan perbelanjaan kerajaan, adalah nadi kepada krisis akaun luar semasa. Sehingga 10 Mac 2023, rizab pertukaran asing SBP berjumlah $4.319 bilion. Pada akhir Mac 2022, kurang daripada dua minggu selepas Imran Khan digulingkan sebagai perdana menteri, rizab bank pusat berjumlah $11.425 bilion.

Pada 17 Mac 2023, rupee berada pada 281.71 berbanding dolar AS dalam pasaran antara bank. Pada 8 April 2022 (hari terakhir bekerja Imran Khan selepas meletak jawatan sebagai Perdana Menteri ialah 10 April) satu dolar AS akan menjadi Rs. 184.68. Susut nilai 52.5 peratus rupee, ekonomi lembap selepas banjir teruk tahun lalu, harga bahan api yang tinggi dan kekurangan makanan mendorong inflasi kepada 31.5 peratus pada Februari 2023 daripada 12.7 peratus pada Mac 2023.

Sama ada pilihan raya umum tepat pada masanya atau tidak, defisit terkumpul ini sudah cukup untuk memberikan penggubal dasar sakit kepala berterusan.

Bagi tahun fiskal semasa, yang berakhir pada pertengahan Jun, defisit fiskal ditetapkan untuk melebar apabila kejatuhan nilai rupee dan pemotongan kadar faedah menaikkan kos pinjaman luar dan domestik. Ini bermakna kerajaan meminjam lebih banyak daripada bank perdagangan pada suku April-Jun itu sendiri.

 

Bank akan terus melabur dalam bon kerajaan dan bukannya memberi pinjaman kepada individu. Dengan penarikan subsidi, harga bahan api yang tinggi dan kadar faedah yang sangat tinggi, selera sektor swasta untuk kredit sudah rendah.

Pada Januari tahun ini, pengeluaran barang besar-besaran (LSM) merosot sebanyak 7.9 peratus tahun ke tahun. Sepanjang tujuh bulan tahun fiskal ini (Julai 2022-Januari 2023), bacaan LSM merosot sebanyak purata 4.4 peratus.

Krisis ekonomi dan krisis politik yang mendalam mungkin reda dalam beberapa minggu akan datang. Tetapi itu sahaja tidak akan memperbaiki ekonomi yang semakin merosot. Perlukah pilihan raya umum akan datang diadakan pada bulan Oktober atau lebih awal? Ia bukan perkara besar. Defisit fiskal kekal tinggi dalam baki tiga bulan tahun fiskal semasa dan jurang hutang luar negeri sudah cukup untuk menyebabkan sakit kepala bagi pembuat dasar.

Bagaimanapun, selepas konsensus yang meluas di kalangan semua pihak berkepentingan di negeri ini, rangka kerja untuk menangani isu itu berkemungkinan akan siap mulai Julai depan. Piagam fiskal atau rancangan penstrukturan semula fiskal ialah tempoh dasar yang diperlukan untuk mengurangkan perbelanjaan kerajaan dan meningkatkan hasil.

Dasar ini juga harus mencadangkan cara meningkatkan eksport dan kiriman wang dan cara mentakrifkan semula atau membekukan hutang luar negeri yang besar dalam jangka pendek dan sederhana.

Sekiranya dasar itu dibuat di peringkat negeri, pelaksanaannya hendaklah di bawah seliaan Parlimen. Pakistan setakat ini telah menentang syarat tertentu Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), melihat penubuhannya sebagai pencerobohan yang tidak perlu dalam keperluan keselamatan strategik negara itu.

Tetapi jika kita tidak menyusun rumah kita, permintaan masa depan (seperti tuntutan untuk meninggalkan program peluru berpandu jarak jauh) mungkin timbul. Cara terbaik untuk mengelakkannya adalah dengan menunjukkan kepada IMF dan dunia bahawa negara itu mempunyai strategi nasional untuk menangani masalah ekonomi utama, termasuk kekurangan pertukaran asing.

Jika kita melakukan ini, ia akan menggalakkan rakan kongsi untuk tampil ke hadapan dan memberikan Pakistan keyakinan yang cukup untuk mencapai matlamat penstabilan ekonominya, serta sokongan pertukaran asing yang kita perlukan sekarang.

Menurut Biro Perangkaan Pakistan (PBS), eksport barangan akan menurun sebanyak 18.7 peratus daripada $2.834 bilion pada Februari 2022 kepada $2.35 bilion pada Februari 2023. Jumlah eksport merosot kepada $18.793 bilion dalam tempoh lapan bulan tahun fiskal semasa (Julai 2022 hingga Februari 2023) daripada $20.573 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Tetapi perlu diperhatikan bahawa pendapatan eksport lebih tinggi sedikit pada bulan Februari berbanding Januari. Eksport perkhidmatan juga meningkat 6.4 peratus kepada $4.197 bilion pada tahun fiskal Julai-Februari, berbanding $3.945 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas. Trend ini akan berterusan dalam beberapa bulan akan datang.

Lebih penting lagi, strategi pertumbuhan yang diterajui eksport harus diguna pakai untuk mencapai pertumbuhan pesat yang mampan pada tahun kewangan akan datang dan seterusnya.

Tetapi strategi ini berdasarkan pemberian subsidi yang minimum kepada pengeksport barangan tanpa peluang ekonomi dan sebaliknya menumpukan kepada kepelbagaian destinasi eksport dan eksport nilai tambah tinggi. Walau bagaimanapun, insentif tertentu diberikan kepada pengeksport perkhidmatan, terutamanya perkhidmatan berkaitan IT dan IT.

Diterbitkan dalam Mingguan Subuh, Perniagaan dan Kewangan, 20 Mac 2023.

Asianload TV