FM Bilawal mengucapkan tahniah kepada rakan sejawatan Iran dan Saudi atas penyambungan semula hubungan

Menteri Luar Bilawal Bhutto Zardari, dalam perbualan telefon dengan rakan sejawatannya dari Saudi dan Iran pada hari Selasa, memuji pemulihan hubungan antara kedua-dua negara, dengan mengatakan “ia adalah syurga untuk keamanan, kemakmuran dan pembangunan di seluruh rantau”.

Kedua-dua gergasi serantau itu mengumumkan pada 10 Mac bahawa perjanjian yang diuruskan oleh China telah dicapai untuk memulihkan hubungan tujuh tahun selepas perpisahan mereka. Perjanjian itu memerlukan Iran dan Arab Saudi membuka kedutaan dan kedutaan dalam tempoh dua bulan dan melaksanakan perjanjian kerjasama keselamatan dan ekonomi selama 20 tahun.

Dalam panggilan telefon dengan Menteri Luar Arab Saudi Putera Faisal bin Farhan Al Saud, FM Bilawal memuji normalisasi hubungan dan memuji kepimpinan kerajaan atas “perkembangan positif ini”.

“Perjanjian ini membuka jalan kepada rundingan bermakna untuk keamanan, keselamatan, perdagangan dan pembangunan di rantau ini,” kata kementerian luar dalam satu kenyataan akhbar.

Kedua-dua diplomat itu mengulangi komitmen bersama mereka untuk “hubungan persaudaraan” dan “memperluas dan mempelbagaikan perkongsian strategik dua hala” antara kedua-dua negara.

“Beliau menekankan peranan penting pertukaran peringkat tinggi dalam mengukuhkan hubungan antara kedua-dua negara,” kata FO.

Begitu juga, Menteri Luar Bilawal mengucapkan tahniah kepada Menteri Luar Iran Hossein Amir Abdullahian. Dalam panggilan telefon, beliau berkata bahawa pemulihan hubungan diplomatik antara Arab Saudi dan Iran “mengatakan kebijaksanaan dan pandangan jauh kepimpinan kedua-dua negara.”

“Menteri luar negara menghargai peranan utama China dalam memudahkan proses itu,” kata kenyataan FO itu.

Menekankan hubungan persaudaraan Pakistan yang erat dengan Iran dan Arab Saudi, Menteri Luar Negeri berkata pemulihan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara bersaudara itu akan membantu dalam keamanan, kemakmuran dan pembangunan di seluruh rantau ini.

Memandangkan “momentum meningkat” hubungan Pakistan-Iran, kedua-dua menteri luar “memutuskan untuk mengukuhkan lagi kerjasama dalam skop hubungan dua hala,” kata FO.

Di Twitter, Bilawal berkata beliau “gembira” bercakap dengan Arab Saudi dan turut membincangkan cara untuk mengukuhkan kerjasama ekonomi dan perdagangan Pakistan-Saudi.

Beliau juga bercakap mengenai perbualannya dengan Menteri Luar Iran dan kedua-duanya mengulangi komitmen mereka untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala.

Input tambahan daripada AFP

Asianload TV