Halangan kepada pemulihan kriket Pak-India ialah politik: menteri persekutuan

Menteri Penyelarasan Antara Wilayah Ehsanur Rehman Majri berkata pada Ahad bahawa politik adalah penghalang dalam pemulihan kriket antara Pakistan dan India.

Dalam temu bual eksklusif dengan Dawn News ‘Tasrukh’ pada pukul 7 malam ini, pemimpin PPP itu berkata beliau bersedia untuk terlibat dalam ‘diplomasi kriket’ dengan jirannya musuh ketat.

Pakistan tidak mempunyai menteri sukan pusat dan perkara berkaitan sukan terletak di bawah bidang kuasa menteri penyelarasan antara wilayah.

Merujuk kepada pasukan besbol India yang baru-baru ini melawat Pakistan, beliau berkata, “Sukan tidak boleh dilihat secara politik.

Jika pasukan besbol India boleh melawat Pakistan, mengapa tidak pasukan kriket? tanya Mazari. “Kami berkata ‘India kami bersedia untuk bermain’ tetapi mereka tidak gembira.”

Katanya, pemain asing menyertai Liga Super Pakistan, jadi tiada masalah keselamatan di sini. Pemain asing juga bermain di negara PSL.

Mengulangi bahawa kriket tidak boleh dimainkan antara kedua-dua negara kerana isu politik, Misri berkata India akan dijemput secara rasmi jika Lembaga Kriket Pakistan menghendaki sedemikian.

Menteri itu berkata, jika ketua BPA berkata, permintaan itu boleh dihantar melalui Kementerian Luar Negeri.

Presiden BPA Ramiz Raja mempersoalkan mengapa beliau menaiki kenderaan kalis peluru.

Patutkah pemain asing datang dan bermain semasa pengerusi PCB sendiri dalam perjalanan dengan kenderaan kalis peluru?

Menteri itu mendakwa beberapa pemain yang disifatkan cergas sebelum ini diberi tempat dalam pasukan hanya kerana ‘hubungan’.

Beliau juga menekankan bagaimana Presiden Persatuan Olimpik Pakistan, Jeneral Arif Hasan yang bersara, telah memegang jawatan itu sejak 20 tahun lalu. Misri berkata, perlembagaan direka untuk mempunyai hanya seorang presiden.

Bercakap tentang bola sepak, ketua PPP berkata bahawa permainan ini popular di kawasan Lyari di Karachi dan Quetta dari Balochistan. “Duta Argentina memberitahu saya bahawa mereka akan membawa masuk jurulatih bola sepak wanita dan melatih pemain wanita.”

Bangkit dalam Piala Dunia.
Dawn telah mengetahui bahawa kerajaan masih belum memberi lampu hijau kepada PCB untuk pasukan kebangsaan menyertai Piala Dunia ODI di India pada 2023 dan sedang mengekalkan keputusannya mengenai perkara itu.

Pakistan akan menjadi tuan rumah Piala Asia 50 lebih pada September, sebulan sebelum Piala Dunia 10 negara bermula di India.

Sumber kerajaan pusat dan BPA memberitahu Dawn bahawa kerajaan telah meminta kebenaran untuk menyertai Piala Dunia minggu lalu tetapi kerajaan telah menolak dan India terpaksa menunggu keputusan muktamad mengenai penyertaan Sixers. – Pasukan Piala Asia.

Anda tidak boleh mengatakan bahawa Piala Dunia akan datang [di India] akan diabaikan. Tetapi sehingga kini kerajaan tidak memberikan sebarang jaminan atau kebenaran kepada kami. Nampaknya kerajaan akan menunggu jawapan India dalam Piala Asia sebelum membuat keputusan muktamad.

Asianload TV