IHC akan memutuskan kebolehselenggaraan kes Tyrian White hari ini

Ketua PTI itu turut memainkan rakaman video beberapa “pakaian biasa” memasuki premis itu dan salah seorang pembantunya menghampiri mereka dan meminta mereka beredar segera. Dia berkata bahawa polis mencipta tempat kejadian jenayah dan menyerang pekerja dan penyokongnya dengan batu bata dan menahan mereka.

Menurut Encik Khan, “Nampaknya rancangan kerajaan adalah untuk menangkap saya dan memasukkan saya ke dalam penjara kerana mereka boleh berjaya (membunuh saya) pada bila-bila masa.” Ketua Hakim Negara diminta untuk mengambil bahagian dalam prosiding mahkamah melalui sidang video. Dia berkata bahawa penyerang yang menembak matinya telah disediakan kemudahan sidang video di penjara.

Bekas perdana menteri itu merayu kepada ketua hakim negara untuk mengambil perhatian mengenai “pelanggaran hak asasi manusia oleh kerajaan PDM dan kerajaan sementara” di Punjab. Didakwa polis menyerbu rumah seorang pemimpin kanan parti, mendera penduduk, menculik kanak-kanak dan menggeledah rumah.

Katanya, pemerintah sekarang sedang membuat pelbagai strategi untuk menyingkirkan Khan, dikhuatiri kalah dalam pilihan raya sebelum Khan Sahib. Menyasarkan bekas Panglima Tentera Darat Qamar Javed Bajwa kerana memusnahkan keamanan dan kesejahteraan negara, pemimpin PTI itu berkata musuh sepertinya tidak boleh memusnahkan Pakistan.

Pemimpin PTI itu juga mengumumkan bahawa pihaknya akan mengumpulkan semua bukti pencabulan hak asasi manusia oleh pemerintah dan menyerahkannya kepada pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa dan Kesatuan Eropah. Beliau meminta cawangan partinya di semua negara membangkitkan isu pencabulan hak asasi manusia di semua platform di negara masing-masing.

Diterbitkan pada 21 Mac 2023 pagi.

Asianload TV