Imran mendapat jaminan perlindungan daripada LHC dalam 2 kes keganasan

Mahkamah Tinggi Lahore (LHC) pada Selasa memberikan jaminan perlindungan kepada ketua PTI Imran Khan dalam dua kes keganasan yang difailkan di Islamabad berikutan pertempuran di Kompleks Kehakiman Persekutuan (FJC) minggu lalu.

FIR yang didaftarkan oleh Jabatan Counter-Terrorism (CTD) ibu negara dan Balai Polis Gola mendakwa bahawa pemimpin PTI dan pekerja parti terlibat dalam serangan polis dan keganasan di luar FJC di Islamabad. Kes Toshaka pada 18 Mac.

Panel dua hakim terdiri daripada Hakim Shehbaz Rizvi dan Hakim Farooq Haider dari Mahkamah Tinggi Lahore meluluskan jaminan perlindungan Imran sehingga 27 Mac dalam kes keganasan.

Imran tiba di Mahkamah Tinggi Lahore hari ini pada pukul satu tengah hari. Seorang wartawan Dawn.com yang hadir di mahkamah berkata, kereta bekas perdana menteri itu memasuki Mahkamah Tinggi Lahore melalui pintu pagar masjid.

Pemimpin PTI itu diiringi peguam parti dan pengawal peribadi Fawad Chaudhry.

Imran berkata nyawanya dalam bahaya dan pemerintah semasa cuba membunuhnya dan ‘perangkap’ diletakkan di kompleks mahkamah Islamabad semasa perbicaraan Tosh Khana pada hari Sabtu. Pemimpin PTI nyaris terlepas daripada cubaan pembunuhan tahun lalu, yang dipersalahkan kepada tokoh kanan kerajaan dan tentera.

“Mahkamah menegakkan undang-undang”
Tidak lama selepas sampai ke mahkamah, Imran hadir buat kali pertama di hadapan Hakim Tariq Saleem Shaikh, yang sedang mendengar pengakuan PTI menghina mahkamah terhadap tindakan polis 18 Mac di kediamannya di Zaman Park.

Semasa perbicaraan bermula, Hakim Shaikh bertanya tentang pengawal yang mengiringi Imran, yang Fawad menjawab bahawa mereka adalah sebahagian daripada ‘keselamatan peribadi’ Imran.

Bagaimanapun, hakim mengarahkan pegawai polis dan pengawal keluar dari mahkamah atas sebab keselamatan.

Pada satu peringkat pendengaran, Imran naik ke atas pentas dan mengimbau kembali kejadian 18 Mac. Katanya, hari itu isteri keseorangan tetapi polis memecahkan tingkap dan masuk ke dalam rumah.

Saya sampai ke kastam Islamabad dan mereka menyerbu rumah saya. Ketua PTI berkata bahawa isteri saya Babrada adalah seorang wanita [tunduk]… Suaranya dirakam di kamera.

Mahkamah diberitahu bahawa penghadang telah didirikan di beberapa tempat untuk menghalang mereka daripada pergi ke mahkamah.

Imran berkata, ‘Saya datang ke mahkamah secara rahsia hari ini… Saya datang dengan kereta pengiring tanpa pengetahuan sesiapa.’ Imran berkata apa mesej yang telah diberikan kerajaan kepada dunia melalui ini.

“Mereka hanya menghantar mesej bahawa tiada kedaulatan undang-undang.”

Dalam kes ini, mahkamah mengarahkan Pendakwa Raya hadir dengan arahan berhubung pengurusan Taman Jam. Hakim Sheikh berkata bahawa ‘Saya akan memfailkan kes menghina mahkamah terhadap mereka yang mempermainkan badan kehakiman di media.

Beliau memberi amaran sekiranya mahkamah tidak dihormati, tindakan akan diambil terhadap tertuduh dalam kes ini. “Kita mesti mengikut undang-undang dan mendengar apa yang diperkatakan oleh undang-undang,” kata hakim itu.

Mahkamah mengarahkan kerajaan menyerahkan butiran kes terhadap Imran
Hakim Shaikh dari Mahkamah Tinggi Lahore hari ini turut mendengar permohonan khas PTI untuk mendapatkan rekod kes terhadap bekas perdana menteri itu.

Dalam siasatan, polis mengemukakan laporan di mahkamah bahawa 6 kes telah didaftarkan terhadap Imran di Punjab. Tiga daripada FIR ini telah didaftarkan di Balai Polis Padang Lumba Lahore, Balai Polis Jalan Sarovar, Balai Polis Lapangan Terbang Baharu Rawalpindi dan Balai Polis Bandar Madina di Faisalabad.

Tetapi Hakim Shaikh mengarahkan polis menyerahkan butiran jenayah yang didaftarkan oleh Biro Siasatan Pusat (FIR) dan Biro Akauntabiliti Kebangsaan (NAP) terhadap Imran.

Ditanya mengenai tarikh FIR, hakim berkata “FIR difailkan setiap hari” dengan semua dakwaan terkini dalam laporan itu.

Polis menjawab bahawa semua FIR yang difailkan sehingga semalam telah dimasukkan dalam laporan itu.

“Adakah anda mahu memberitahu semua butiran? Hari ini adalah masa untuk menggunakan WhatsApp… anda boleh mendapatkan semuanya dalam satu minit,” hakim menangguhkan perbicaraan sehingga jam 1 petang.

Polis diarah menyerahkan fail kes ED kepada mahkamah.

Semasa perbicaraan bermula, Hakim Shaikh meminta pihak pendakwaan mengemukakan butiran kes yang difailkan terhadap Imran.

Hakim berkata untuk mendapatkan butiran dalam dua hari dan memberi pelepasan kepada pempetisyen. “Anda tidak boleh menangguhkan perbicaraan dan memberikan pelepasan.”

Asianload TV