India ‘membatalkan’ jemputan Pakistan ke acara SCO

ISLAMABAD: Dalam langkah yang belum pernah berlaku sebelum ini untuk forum itu, sumber memberitahu Dawn bahawa India menghalang Pakistan daripada menghadiri sidang kemuncak Pertubuhan Kerjasama Shanghai (SCO).

Institut Kajian dan Analisis Pertahanan Manohar Parrikar India menganjurkan simposium mengenai ‘Sumbangan Angkatan Bersenjata SCO kepada Perubatan Ketenteraan, Penjagaan Kesihatan dan Epidemiologi’. Negara ahli dan pemerhati SCO akan menyertai seminar tersebut.

“India telah menyalahgunakan jawatan pengerusi [SCO] dan menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab dalam menafikan hak negara anggota berdaulat untuk mengambil bahagian dalam acara SCO,” kata seorang pegawai.

India telah membantah penggambaran Kashmir yang tidak tepat pada peta dan mendakwa bahawa Pakistan telah mengabaikan kejadian itu.

Pakistan menolak dakwaan bahawa wilayah itu adalah wilayah pertikaian yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang akhirnya akan diselesaikan melalui plebisit yang adil dan saksama di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengikut resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang berkaitan. penuh’

Pegawai itu berkata bahawa Pakistan mengambil bahagian secara positif dan konstruktif dalam pelbagai inisiatif di bawah kepimpinan semasa selaras dengan semangat Shanghai dan komitmen kuat terhadap Piagam dan objektif Pertubuhan Kerjasama Shanghai. Pakistan menggesa India menggunakan pengerusinya untuk memajukan “objektif kedaulatan” Pertubuhan Kerjasama Shanghai dan mengelak daripada mempolitikkan organisasi itu.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV