Iraq rampas pil captagon 3m di sempadan Syria

BAGHDAD: Pihak berkuasa Iraq berkata pada hari Sabtu mereka telah merampas tiga juta pil Kapitan, perangsang jenis amphetamine yang telah diedarkan secara meluas di Timur Tengah selama bertahun-tahun berhampiran sempadan Syria.

Pegawai sempadan Iraq berkata peluru itu disembunyikan dalam kotak epal yang “disejukkan” dan ditemui di persimpangan al-Qam antara wilayah Deir Ezzor Syria dan wilayah gurun Anbar di barat Iraq.

Pemandu trak itu telah ditahan, kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Seorang pegawai sempadan berkata penghantaran dari Syria ke Iraq mengandungi tablet Capgun yang dibuat oleh beberapa pengeluar.

Pasukan keselamatan Iraq telah meningkatkan tindakan keras terhadap narkotik sejak beberapa bulan kebelakangan ini, dengan beberapa penangkapan dadah berprofil tinggi dilaporkan.

Laluan utama penyeludupan Captagon berasal terutamanya dari Iraq, Syria dan negara-negara Arab Teluk yang berkongsi sempadan dengan Syria, Arab Saudi, Iran, Kuwait dan lain-lain. Ia mempunyai pasaran yang besar. Jualan dan penggunaan dadah baru-baru ini meningkat di Iraq.

Pada bulan Jun, pasukan keselamatan Iraq berkata mereka menembak jatuh sebuah pesawat microlight yang membawa sejuta peluru Capgun dalam perjalanan dari Iran ke Emirates berhampiran sempadan Kuwait.

Beberapa minggu lalu, polis Iraq mengumumkan bahawa mereka telah merampas lebih daripada enam juta bahan perangsang dalam satu usaha membasmi dadah.

Kawasan Iran yang bersempadan dengan Iraq tengah dan selatan telah menjadi laluan utama pengedaran dadah, termasuk methamphetamine kristal.

Pada Disember 2021, unit anti-narkotik Kementerian Dalam Negeri menamakan wilayah jiran Basra dan Meson sebagai “wilayah selatan teratas dalam pemerdagangan dan penggunaan”.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV