Jika undang-undang tidak dihormati, ketidakpastian berlaku: CJP

Quetta: Ketua Hakim Negara Pakistan Umar Atta Bandyal telah berkata bahawa kita semua harus mengenepikan perbezaan kita dan berfikir untuk kebaikan negara.

Merasmikan bangunan baharu Pejabat Pendaftaran Quetta Mahkamah Agung pada Isnin, Ketua Hakim Negara berkata bahawa kepentingan bangunan itu bukanlah asas pentadbiran keadilan. Tetapi mereka mengatakan bahawa keadilan akan bertambah baik selepas pembinaan bangunan baru.

Hakim Pandyal berkata semoga Allah memberi kita keupayaan untuk membuat keputusan mengikut keadilan, perlembagaan dan undang-undang yang ditetapkan. Katanya, masa depan negara bukan bergantung kepada keputusan badan kehakiman, sebaliknya bergantung kepada kepimpinan.

Hakim Mahkamah Agung Muhammad Ali Mazar, Hakim Yahya Khan Afridi dan Hakim Jamal Khan Mandogheil, Ketua Hakim Mahkamah Tinggi Balochistan Naeem Akhtar Afghan, hakim BHC lain dan beberapa hakim kanan turut hadir.

Ketua Hakim Negara Pandyal berkata bahawa perlu ada kedaulatan undang-undang, badan kehakiman harus dihormati dan undang-undang adalah tanggungjawab semua. “Jika undang-undang dan badan kehakiman tidak dihormati, negara akan menjadi huru-hara,” katanya sambil menambah, “Apa yang berlaku di mahkamah rendah boleh dikecam.”

Ketua Hakim Negara berkata bahawa Badan Peguam harus memainkan peranannya untuk tadbir urus yang baik. Katanya, negeri ibarat ibu dan perlindungan rakyat adalah tanggungjawab kerajaan.

Ketua Hakim Negara Pandyal berkata, ‘Setakat Mahkamah Agung berkenaan, tugasnya adalah untuk melindungi semua institusi undang-undang dan Perlembagaan.

Beliau berkata bahawa undang-undang dan perlembagaan adalah wajib untuk semua orang. Beliau berkata, keutamaan Mahkamah Agung adalah melindungi institusi kerajaan dan badan kehakiman bertanggungjawab untuk melindungi hak asasi manusia.

Merujuk kepada negeri wilayah itu, Ketua Hakim Negara berkata, bukan sahaja negeri itu bertanggungjawab terhadap kemunduran Balochistan, tetapi semua rakyat yang tinggal di wilayah itu. Beliau berkata dengan meletakkan isu awam di mahkamah, ia akan membuka jalan kepada pembangunan kehakiman.

Beliau berkata, Mahkamah Agung berhak memutuskan keutamaan pendengaran kes dan mengambil keputusan dengan mengambil kira kualiti dan kepentingan kes serta keperluan undang-undang. Ketua Hakim Negara berkata bahawa peguam harus mendapat manfaat daripada pautan video di mahkamah.

Diterbitkan pada 21 Mac 2023 pagi.

Asianload TV