Kameo Shaheen membuktikan titik perubahan pada perlawanan akhir, kata Rizwan

Lahore: Kedua-dua Shaheen Shah Afridi dan Mohammad Rizwan memuji antara satu sama lain selepas perlawanan akhir Liga Super HBL Pakistan di Stadium Gaddafi pada malam Sabtu.

“Rizwan adalah seorang yang hebat, dia adalah personaliti yang unik dan cara dia berkembang sangat mengagumkan, bukan mudah untuk pemain kriket untuk menjaringkan 500 larian dalam PSL dan 1000 larian dalam satu tahun kalendar dalam kejohanan antarabangsa. , tetapi dia melakukannya. Persembahan keseluruhan dalam sidang akhbar selepas pusingan akhir akan menentukan gelaran.

Sebaliknya, kapten Multan Sultans, Rizwan, yang tewas dengan satu larian dalam perlawanan akhir PSL-8, menjadi kemuncak pukulan sensasi Shaheen.

“Titik perubahan pada perlawanan akhir bagi saya ialah pukulan agresif Shaheen, bukan tangkapan saya [diambil oleh David Wise]. Kami mengawal perlawanan terakhir tetapi Shaheen mengambil momentum daripada kami,” kata Rizwan, 30, seorang pemain kidal. Khiladi menjaringkan 44 daripada 15 bola untuk membawa Qualanders kepada 200. Selesai.

Mengulas mengenai pukulan lima enam dan dua empat dalam penampilan tetamunya di final, Shaheen berkata keputusan memukulnya dipengaruhi oleh keputusan mendadak.

“Saya duduk dengan pad saya. Tiba-tiba [selepas wiket kelima jatuh pada 112] saya memutuskan untuk pergi sendiri kerana Khushdil Shah bermain boling. Rancangan saya adalah untuk mendapatkan pemain yang dihormati untuk meningkatkan kadar larian pasukan saya. Catat jumlah keseluruhan; dan jika dia gagal, David. Bijaksana, Rashid Khan mempunyai kebolehan untuk melakukan pukulan keras pada pusingan terakhir,” kata kapten berusia 22 tahun itu.

Menurut Shaheen, ketua jurulatih Qalandar, Aqib Javed menyokong pemilihannya dalam urutan pukulan dan jurulatih sentiasa mempercayai keputusannya.

Mengenai acara bolingnya pada perlawanan akhir, ketua pasukan yang menang itu berkata, pemain boling pantas Zaman Khan di babak terakhir adalah penting kerana Sultan memerlukan 13 larian untuk menang, walaupun dia mengambil empat wiket (51 larian).

“Saya akan cuba yang terbaik untuk bermain dengan baik dalam baki dua over,” Shaheen menasihati pemain boling untuk memperbaiki, mengakui kesilapan yang dilakukan dalam dua over mahal pertamanya.

Pelumba tangan kiri itu kemudian mengambil empat wiket, usaha penting yang akhirnya menghalang Sultan daripada menamatkan perlawanan dan dianugerahkan anugerah lelaki terbaik perlawanan.

Bercakap mengenai kaptennya di Qualanders, Shaheen berkata dia diberi jawatan kapten dengan kehadiran pemain senior.

“Selepas berkhidmat sebagai naib kapten Callenders, saya dilantik sebagai kapten mereka. Saya diberi tugas kepimpinan bersama beberapa pemain senior dalam pasukan termasuk Mohammad Hafeez.

Bagaimanapun, Shaheen menerima tawaran itu dengan mengatakan pemain senior itu boleh mengendalikan tugas dengan baik.

Dia menggelar PSL sebagai liga terbaik di dunia.

Shaheen berkata, “Pemain bowling mengambil wiket dan larian pemukul dan itulah keindahan PSL yang juga menarik peminat yang gemar kriket. Ia akan menjadi liga terbaik [di dunia]. “Ya,” kata Shaheen.

Sementara itu, Rizwan berkata pasukannya bangkit daripada aksi Shaheen tetapi memberi penghargaan kepada Zaman untuk bermain boling yang bagus pada perlawanan terakhir.

Kapten itu berkata kemenangan tipis Colanders menunjukkan daya saing perlawanan akhir.

Qalandar dan Sultan kedua-duanya bermain dengan baik tetapi pada masa yang sama kedua-duanya melakukan kesilapan. Perbezaan larian menunjukkan ia akan menjadi kriket yang sangat rapat dan kompetitif,” kata Rizwan.

 

“Calender akan menunjukkan lebih semangat untuk permainan serta [berkadar] lebih banyak usaha untuk pasukannya.”

Sultan berkata mereka telah bermain kriket dengan baik tetapi “tewas dua kali final kepada Qalandars adalah mengecewakan”.

Rizwan mempertahankan keputusan untuk tidak menurunkan pemutar kaki keempat Asma Mir, yang mengambil tiga wiket untuk 24 larian dalam tiga over pertama, termasuk wiket penting Fakhar Zaman dan Sam Billings.

Beliau juga berkata keputusan ini telah diambil dengan mengambil kira keadaan tanah tersebut.

Shaheen menjadi kapten HBL PSL-8.

Sementara itu, panel bebas yang diketuai pengerusi jawatankuasa teknikal PSL 8 Haroon Rasheed melantik Shaheen sebagai kapten pasukan PSL 8 – terdiri daripada pengulas Bazid Khan, Darren Ganga, Nick Knight dan Sana Mir.

Selepas HBL memperkenalkan konsep pasukan dalam PSL pada 2019, ini merupakan kali keempat berturut-turut Shaheen menyertai pasukan khas itu.

Skuad itu juga termasuk pemain kelas baru muncul Multan Sultans Abbas Afridi dan Ehsanullah yang memenangi anugerah Pemain Terbaik dan Pemain Terbaik PSL 8.

Seperti gandingan Multan, Mohammad Haris dan Azam Khan juga pertama kali disenaraikan dalam Pasukan Kejohanan.

Skuad itu termasuk lima pemain dari Multan Sultans, dua dari Lahore Qalandar dan Peshawar Zalmir dan masing-masing seorang dari Islamabad United dan Karachi Kings.

Selepas Rizwan dan Babar Azam dipilih sebagai pembuka, Harris, Riley Russo, Azam dan Kieron Pollard membentuk susunan tengah yang kuat.

Pemain serba boleh Imad Wasim dipilih untuk pasukan PSL buat kali pertama diikuti oleh pemutar kaki Rashid Khan, pemain boling pantas Shaheen, Ehsanullah dan Abbas.

Babar telah dipilih sebagai pembuka tirai buat kali keempat dalam tempoh lima tahun tetapi buat pertama kali dia dimasukkan ke dalam pasukan kejohanan itu buat kali ketiga berturut-turut bersama rakan sepasukannya dari Pakistan, Rizwan.

Pasukan PSL 8 (dalam susunan pukulan):

Mohammad Rizwan (Multan Sultans), Babar Azam (Peshawar Zalmi), Mohammad Haris (Peshawar Zalmi), Riley Raso (Multan Sultans), Azam Khan (Islamabad United), Kieran Pollard (Multan), Imad Wasim (Karachi Kings), Shaheen . Shah Afridi (Kapten, Lahore Qalandar), Rashid Khan (Lahore Qalandar), Abbas Afridi (Multan Sultans), Ehsanullah (Multan Sultans), Saeem Ayub (Twelfth Man, Peshawar Zalmi)

Fajar, diterbitkan pada 20 Mac 2023.

Asianload TV