Kejatuhan kilat bank AS mengejutkan industri

Washington: Penyelesaian pantas SVB Financial Group, kegagalan bank terbesar sejak krisis 2009, telah menyebabkan sektor perbankan menjadi tumpuan selepas mengalami genangan selama bertahun-tahun.

Musim gugur pada hari Jumaat adalah keadaan yang pelik. Walau bagaimanapun, ini menimbulkan persoalan tentang risiko tersembunyi yang boleh menjejaskan pengguna dan pekerja.

Nasib SVB boleh merosakkan keyakinan, mengetatkan peraturan dan meningkatkan keraguan pelabur tentang kesihatan kewangan bank yang lebih kecil, yang telah berkembang dengan ketara sejak krisis 2008. Dan telah memaksa pengawal selia untuk memegang lebih banyak modal. Dilihat sebagai ibu kota.

Sheila Barr, yang mengetuai Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan (FDIC) semasa krisis kewangan global, berkata dalam temu bual bahawa penyelia bank kini memberi tumpuan kepada bank lain dengan deposit tidak diinsuranskan yang besar dan kerugian tidak direalisasi. . Faktor yang menyumbang kepada kemerosotan pesat SVB.

“Terdapat banyak wang di bank-bank ini yang tidak diinsuranskan secara institusi … ia akan menjadi wang panas yang menandakan masalah,” kata Cik Beer.

Kerugian $1.8 bilion disebabkan oleh satu siri peristiwa di mana SVB gagal mengawal kos pembiayaan disebabkan jangkaan kadar yang lebih tinggi digabungkan dengan penjualan Perbendaharaan AS. SVB, yang menjalankan perniagaan sebagai Silicon Valley Bank, memegang 89 peratus daripada $175 bilion deposit tidak diinsuranskan pada akhir 2022. FDIC menginsuranskan deposit sehingga $250,000.

Pelabur dan pelanggan kini tidak sabar menunggu SVB mencari pembeli tidak lama lagi. Semasa krisis kewangan 2008, Washington Mutual dengan cepat menemui pembeli. Tetapi untuk IndyMac, pada tahun 2009, ia mengambil masa kira-kira lapan bulan.

Momentum kemalangan SVB melenyapkan lebih daripada $100 bilion daripada nilai pasaran bank AS dalam dua hari, pasaran buta.

“Bank adalah legap, jadi dengan serta-merta, kita semua berkata, ‘Tunggu sebentar, bagaimana bank ini disambungkan kepada bank lain,'” kata Mayra Rodriguez Valladares, perunding risiko kewangan yang melatih jurubank dan pengawal selia. Is.

“Pelabur dan pendeposit tidak mahu menjadi orang terakhir di dalam bilik dengan lampu ditutup, jadi mereka perlu keluar.”

Ramai pakar mengatakan kesan sebarang riak pada bidang perbankan lain akan terhad. Firma yang lebih besar cenderung mempunyai lebih banyak portfolio yang pelbagai dan jumlah pelanggan berbanding SVB. SVP juga sangat bergantung pada sektor permulaan.

“Kami tidak percaya terdapat risiko penularan di seluruh sektor perbankan,” kata David Trainor, Ketua Pegawai Eksekutif firma penyelidikan pelaburan New Constructs.

“Asas deposit bank-bank besar lebih pelbagai daripada SVB dan keadaan kewangan bank-bank besar lebih baik.”

Ketua pegawai pelaburan Albion Financial Group Jason Weir berkata pendedahan keseluruhan kepada sistem perbankan adalah rendah, tetapi “keadaan itu mempengaruhi bank serantau terpilih melalui beberapa pendedahan langsung.”

Pakar lain berkata kekalahan itu akan meningkatkan usaha pengawal selia AS untuk mengetatkan peraturan.

Disebabkan oleh peraturan ketat yang dilaksanakan selepas 2008, sektor perbankan telah dikekang oleh pandemik Covid-19. Bagaimanapun, pentadbiran Presiden Donald Trump telah melonggarkan beberapa peraturan.

Beberapa pengawal selia dan sumber industri berkata peraturan yang lebih mudah untuk bank serantau boleh mendapat perhatian yang lebih besar kerana badan pemerhati memastikan mereka mempunyai ruang yang cukup untuk menahan tekanan sedemikian.

Senator Elizabeth Warren, seorang pengkritik perbankan terkemuka, menulis tweet bahawa kegagalan bank itu “menunjukkan keperluan untuk peraturan yang lebih kukuh untuk melindungi ekonomi.”

Satu bidang tumpuan khusus mungkin bank serantau yang besar, yang telah menerima sedikit pelepasan kawal selia di bawah pentadbiran Trump. A.S. Pengawal selia perbankan berkata pada Oktober mereka sedang mempertimbangkan keperluan baharu untuk bank serantau yang besar dengan lebih banyak pinjaman jangka panjang untuk menampung kerugian bermusim.

A.S. di Nomura. “Pasaran melihat dahulu pada bank serantau, yang tidak mempunyai banyak kepelbagaian kredit,” kata Greg Hardich, ketua strategi deposit.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV