Kerajaan menyasarkan belia pada tahun pilihan raya dengan pakej Rs150bn

Islamabad: Sekitar 1000 rupee akan diberikan kepada belia negara untuk menyertai proses pilihan raya. Terdapat 15 projek bernilai 150 bilion, beberapa daripadanya telah dalam kerja-kerja selama bertahun-tahun.

Kerajaan kini telah membawa semua skim itu di bawah payung Ketua Menteri Yuva Vikas Bahali.

Sehari selepas kerajaan mengumumkan subsidi bahan api untuk motosikal, beca dan kereta sehingga 800cc, Menteri Perancang Ahsan Iqbal pada Selasa secara rasmi memperkenalkannya semasa ketiadaan Perdana Menteri Shahbaz Sharif. Metodologi untuk program berorientasikan belia masih belum dibangunkan.

60,000 latihan dalam 15 program pembangunan belia, latihan teknikal dan vokasional untuk 1 lakh belia, 1 lakh komputer riba, 5000 biasiswa untuk alumni Balochistan dan FATA, 100 biasiswa PhD, 100 biasiswa teratas dari 5 universiti terbaik dunia. Ph.D. 21 Kampus Universiti, 250 Kompleks Sukan, 80 Majlis Pelajar Keamanan dan Pembangunan Belia Universiti, 75 Anugerah Kepimpinan, Rs. Geran Inovasi 5-2 crore, Geran Laluan untuk Penyelidikan, 12 Kerusi Sirat, tujuh Pusat Kecemerlangan dan 20 daerah terpencil. di Pakistan. Pembangunan yang lemah.

Beliau berkata, dua pertiga penduduk negara bergantung kepada golongan belia, yang perlu diperkasakan melalui pendidikan dan kemahiran untuk menyumbang kepada pembangunan sosioekonomi negara. Kata Iqbal kepada hadirin di kesempatan ini.

Beliau berharap menjelang 2050, negara akan menjadi destinasi belia, memanfaatkan potensi mereka untuk pembangunan ekonomi.

Program Internship Baakhtiar Nawazwan (Belia Diperkasakan) Perdana Menteri ialah program pekerjaan terbesar di Pakistan dan bertujuan untuk menangani halangan kepada akses pasaran dan pertumbuhan pekerjaan. Di bawah skim ini, 60,000 pekerjaan bergaji akan ditawarkan kepada graduan muda di seluruh negara dalam sektor kerajaan dan swasta.

30,000 untuk Internship dalam Skim Pembangunan Sektor Awam. 9.6 bilion industri swasta dan 30,000 perantis. 9 bilion setiap tahun melalui Program Pembangunan Sektor Awam (PSDP).

Selain itu, komputer riba percuma bernilai Rs 10 crore akan diberikan kepada satu lakh belia. 87 bilion lagi untuk projek-projek ini.

30,000 menganggur dan graduan di bawah Skim Latihan Belia Mahir Rs. 9,25,000 ditambah latihan di sektor swasta selama enam bulan.

Kerajaan juga menghidupkan semula skim untuk menyediakan komputer riba kepada 100,000 belia, termasuk 20,000 belia di Balochistan. Di samping itu, kerajaan menawarkan biasiswa penuh kepada sekitar 75 pelajar berjasa yang mengambil kemasukan ke 25 universiti terbaik.

Menteri Persekutuan berkata bahawa kerajaan sekarang sedang berusaha untuk memulihkan kehilangan Balochistan dengan memulakan skim biasiswa untuk pelajar Balochistan dan FATA Timur.

5000 biasiswa akan diberikan kepada pelajar kedua-dua aliran di bawah skim ini. Katanya, pemberian biasiswa ini akan membantu pelajar mendapat pendidikan tinggi dalam bidang masing-masing.

Beliau berkata, buat pertama kali dalam sejarah Pakistan, kerajaan memperkenalkan program pembangunan 20 daerah miskin di negara itu dengan peruntukan sebanyak 40 ribu crore rupee.

Sejak memegang jawatan pada April 2022, beliau giat mempromosikan inisiatif ini dan mengingatkan bahawa banyak projek telah dilancarkan di bawah Wawasan 2025 dari 2013 hingga 2017, beberapa daripadanya telah disiapkan oleh kerajaan terdahulu. .

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV