‘Kerajaan patut menyemak dasar gas ketat’

KARACHI: Kerajaan harus mengkaji semula dasar gasnya yang ketat untuk memaksa syarikat tenaga menggunakan teknologi canggih untuk mencari gas asli daripada batu takungan yang kurang telap.

Berucap pada seminar anjuran Persatuan CFA Pakistan pada hari Selasa, pakar tenaga Mohammad Azim Subhani berkata setiap telaga yang digerudi untuk gas harus mendapat pensijilan pihak ketiga daripada kerajaan untuk mengesahkan harga yang berpatutan.

Encik. “Terdapat kemajuan dalam penerokaan gas, tetapi syarikat enggan melabur kerana gas (dan) memerlukan pengesahan harga daripada pihak berkuasa selepas pengeluaran,” kata Sabani. Ia akan mengambil sedikit masa. Kata Sabani. . Joe bekerja sebagai Pengarah Perniagaan dan Permukaan Baharu di Principal Pakistan Limited, sebuah syarikat penerokaan dan pembinaan yang dahulunya dikenali sebagai Eni Pakistan.

Walaupun negara mempunyai rizab 100 trilion kaki padu, sekurang-kurangnya satu syarikat sedang mengeluarkan gas yang ketat.

Beliau mencadangkan sekiranya kebolehtelapan batu takungan itu kurang daripada satu milimeter, kerajaan perlu menentukan jumlah nilai rizab iaitu unit asas kapasiti aliran gas.

“Ia satu proses panjang yang tiada siapa mahu lalui. Ia perlu diperbaiki,” katanya.

Pengeluaran gas Pakistan telah merosot sejak beberapa tahun lalu. Kadar pembayaran balik rizabnya kurang daripada 100 peratus, bermakna negara gagal menggantikan rizabnya pada kadar yang digunakan.

1400 telaga penerokaan telah digerudi di Pakistan setakat ini. Lebih daripada 75 peratus daripada jumlah kawasan seluas 800,000 kilometer persegi negara masih belum diterokai. Walau bagaimanapun, negara itu berada di kedudukan ke-26 di dunia dalam menghasilkan “tiga hingga empat bilion kaki padu” gas setiap hari. Dari segi rizab gas, negara ini menduduki tempat ke-30 di dunia. Katanya, rizab minyak amat kurang berbanding gas di negara ini.

Dalam gas syal yang ditemui di bawah tanah dalam batuan kebolehtelapan rendah, En. Subhani berkata bahawa tidak mungkin dari segi kewangan untuk menggali telaga baru untuk tujuan ini.

“Kami mungkin sudah menggerudi telaga. Pelaburan besar diperlukan. Daripada terus ke gas syal, kami harus fokus pada gas ketat terlebih dahulu.” Menurut penyelidikan, potensi rizab gas syal di Pakistan adalah sehingga 100 trilion kaki padu.

Encik. Sabani berkata kerajaan harus menggalakkan perlombongan dengan mengurangkan royalti yang dibayar oleh syarikat tenaga kepada kerajaan untuk hak perlombongan dan pengeluaran. Mereka mendakwa syarikat-syarikat ini memberikan 52 peratus pendapatan mereka kepada kerajaan dalam bentuk royalti dan cukai korporat.

“Kerajaan membanteras firma cari gali. Ia (penggerudian) harus digalakkan untuk menyelamatkan wilayah ekonomi yang merosot,” katanya. Tetapi kerajaan “meningkatkan pembayaran royalti.” ” katanya, sambil menambah bahawa persepsi semasa adalah bahawa rantau mungkin mengandungi lebih banyak hidrokarbon.

Dalam satu soalan, Encik Sabani berkata bahawa institut penyelidikan asing meninggalkan Pakistan kerana ancaman keselamatan. Syarikat minyak Itali Eni menjual asetnya kepada Prime Pakistan Limited pada 2021. BHP Australia dan OMVO Austria juga menjual aset mereka beberapa tahun lalu.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV