Kerajaan Punjab mahu ‘sabotaj’ perhimpunan Minar-i-Pakistan: Imran

LAHORE: Dua hari sebelum perhimpunan yang ditunggu-tunggu di Minar Pakistan pada hari Rabu, ketua Tehreek-e-Insaf (PTI) Pakistan Imran Khan berkata kerajaan sementara mahu “sabotaj” perhimpunan itu – yang dibenarkan. Taktik penangguhan bertopengkan “referendum menentang kerajaan sekarang”.

Menyatakan bahawa demokrasi semakin merosot, Khan berkata walaupun pilihan raya umum diadakan di Punjab pada 30 April, persekitaran untuk pilihan raya belum diwujudkan. Khan berkata bahawa kerajaan sementara sedang bertindak keras terhadap perhimpunan pilihan raya dan menangguhkan kelulusan perhimpunan.

Ketika menghubungi Ketua Setiausaha Negara Punjab, Zahid Akhtar Zaman dan Timbalan Pesuruhjaya Lahore Rafia Haider, mereka mendiamkan diri mengenai persoalan kebenaran untuk perhimpunan itu.

Bekas perdana menteri itu berkata, kelewatan memberi kebenaran untuk perhimpunan PTI adalah kerana parti itu tidak mempunyai masa yang cukup untuk berkempen atau membina platform. Menurut sumber, terdapat kemungkinan kelewatan lanjut dalam mesyuarat terbuka dalam keadaan sedemikian.

Pemimpin PTI meminta Ketua Hakim Negara untuk mengarahkan siasatan terhadap kehadiran pembunuh di premis mahkamah.

Sumber dalam parti itu berkata berikutan bermulanya Ramadan dari Ahad, mesyuarat itu berkemungkinan akan ditangguhkan sehingga Ahad kerana bekas kelas pemerintah tidak dapat mengadakan mesyuarat pada sebelah petang.

‘Alternatif adalah penyelesaian’

“Pilihan raya yang bebas dan adil adalah satu-satunya cara untuk membawa negara keluar daripada krisis semasa, membawa kestabilan politik, kestabilan ekonomi dan mengukuhkan masyarakat,” kata Encik Khan dalam ucapan di televisyen dari kediamannya di Zaman Park. Dia berkata dengan tegas.

Pemimpin PTI itu mengecam Ketua Menteri sementara Mohsin Naqvi kerana tidak melakukan apa-apa untuk memastikan pilihan raya yang telus dan tidak berat sebelah. Encik. Khan berkata. Beliau berkata bahawa pertemuan keenam saya di Minar Pakistan dalam tempoh 12 tahun yang lalu akan bertindak sebagai referendum menentang pemerintah sekarang.

‘PTI Vs Tentera’

Bekas perdana menteri itu berkata bahawa kerajaan PDM sedang berusaha untuk menjadikan Tentera Pakistan menentang PTI. Beliau berkata bahawa parti pemerintah cuba mengelirukan tentera menentang Tehreek-e-Insaaf. Tentera, kita tinggal di sini kerana negara ini milik kita tetapi pemerintah korup sekarang menyembunyikan aset dolar mereka di luar negara dan melarikan diri.

Mengulangi bahawa kerajaan semasa cuba membunuhnya dan “perangkap” telah diletakkan untuk perbicaraannya di premis mahkamah Islamabad, pemimpin PTI itu menuntut Ketua Hakim Negara Mereka “menyiasat siapakah VIP berbaju putih”. Adakah kemasukan dibenarkan? dalam syarikat.

Ketua PTI itu turut memainkan rakaman video beberapa “pakaian biasa” memasuki premis itu dan salah seorang pembantunya menghampiri mereka dan meminta mereka beredar segera. Dia berkata bahawa polis mencipta tempat kejadian jenayah dan menyerang pekerja dan penyokongnya dengan batu bata dan menahan mereka.

Menurut Encik Khan, “Nampaknya rancangan kerajaan adalah untuk menangkap saya dan memasukkan saya ke dalam penjara kerana mereka boleh berjaya (membunuh saya) pada bila-bila masa.” Ketua Hakim Negara diminta untuk mengambil bahagian dalam prosiding mahkamah melalui sidang video. Dia berkata bahawa penyerang yang menembak matinya telah disediakan kemudahan sidang video di penjara.

Bekas perdana menteri itu merayu kepada ketua hakim negara untuk mengambil perhatian mengenai “pelanggaran hak asasi manusia oleh kerajaan PDM dan kerajaan sementara” di Punjab. Didakwa polis menyerbu rumah seorang pemimpin kanan parti, mendera penduduk, menculik kanak-kanak dan menggeledah rumah.

Katanya, pemerintah sekarang sedang membuat pelbagai strategi untuk menyingkirkan Khan, dikhuatiri kalah dalam pilihan raya sebelum Khan Sahib. Menyasarkan bekas Panglima Tentera Darat Qamar Javed Bajwa kerana memusnahkan keamanan dan kesejahteraan negara, pemimpin PTI itu berkata musuh sepertinya tidak boleh memusnahkan Pakistan.

Pemimpin PTI itu juga mengumumkan bahawa pihaknya akan mengumpulkan semua bukti pencabulan hak asasi manusia oleh pemerintah dan menyerahkannya kepada pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa dan Kesatuan Eropah. Beliau meminta cawangan partinya di semua negara membangkitkan isu pencabulan hak asasi manusia di semua platform di negara masing-masing.

Diterbitkan pada 21 Mac 2023 pagi.

Asianload TV