Kerajaan Sindh akan naikkan tambang Perkhidmatan Bas Rakyat

KARACHI: Kerajaan Sindh pada Sabtu menaikkan tambang perkhidmatan Bas Janata milik kerajaan negeri sembilan bulan selepas ia diperkenalkan secara rasmi berikutan kenaikan harga diesel.

Perkhidmatan bas awam mempunyai kira-kira sedozen laluan antara Karachi dan tiga bandar lain di wilayah itu. Pada masa ini, tiga jenis bas dikendalikan di bawah Lokbus Seva Yojana – bas merah untuk semua penumpang, bas merah jambu untuk wanita sahaja dan bas elektrik putih.

Cadangan untuk menaikkan tambang dibuat selepas seorang anggota kanan kabinet Sindh berkata bahawa hampir mustahil untuk menjalankan perkhidmatan pengangkutan di bawah sistem tambang semasa.

Menteri Penerangan Sindh, Sharjeel Inam Memon, semasa meninjau laluan transit laju bas yang disediakan untuk Laluan Merah, memberitahu pemberita bahawa perkhidmatan itu tidak boleh dijalankan mengikut struktur tambang semasa, ia hampir mustahil.

Sharjeel berkata selepas kenaikan harga diesel, ia menjadi sukar untuk menjalankan bas.

Shri Memon, bertanggungjawab bagi jabatan pengangkutan, menjelaskan bahawa kerajaan tidak mempunyai pilihan selain menaikkan tambang. Tetapi saya boleh memberi jaminan bahawa sewa tidak akan dinaikkan sekaligus tetapi akan dinaikkan secara beransur-ansur dengan mengambil kira kesulitan kewangan rakyat.

Mulai Jun 2022, perkhidmatan bas awam akan beroperasi di 10 laluan di bahagian lain di bandar ini, membolehkan ribuan orang melakukan perjalanan secara ekonomi dalam bas berhawa dingin. Baru-baru ini perkhidmatan telah diperluaskan ke Hyderabad, Sukkur dan Larkana.

Penghantaran bas elektrik menjelang Januari 2023 termasuk bas 29 tempat duduk dengan kapasiti 25 penumpang, yang kini menggunakan satu laluan dari Lapangan Terbang Karachi ke Seaview. Jadual Perkhidmatan Bas

Menteri persekutuan berkata, memandangkan keadaan ekonomi semasa, kerajaan Sindh telah mengurangkan perbelanjaan dan projek pembangunan, tetapi tidak ada kekurangan projek pengangkutan awam.

Ia telah memutuskan untuk menyelesaikan semua projek berdasarkan keutamaan. Beliau berkata perkhidmatan bas awam akan dijalankan bersama-sama dengan lebih banyak bas elektrik di semua jalan utama Karachi.

Menteri persekutuan berkata berikutan peningkatan inflasi di negara ini, kos projek BRT Red Line meningkat dan kontraktor bergelut untuk mengekalkan rentak kerja.

Beliau berkata, semasa kontraktor memulakan projek itu, harga satu tan jongkong keluli ialah Rs 1,40,000 tetapi kini meningkat kepada Rs 300,000. “Kami telah mengadakan perbincangan secara meluas dengan kontraktor dan telah berjanji untuk menangani isu sebenar.”

Beliau berkata, kerajaan juga telah bercakap dengan Bank Pembangunan Asia dalam hal ini. Mengikut janji yang dibuat oleh kerajaan Sindh, kontraktor telah meningkatkan kelajuan kerja projek dua hari lalu.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV