‘King Kohli’ mendapat Ujian tan selepas menunggu 3 tahun

Superstar India Virat Kohli menamatkan kemarau panjangnya dengan menjaringkan ujian abad pertamanya dalam tempoh tiga tahun di padang kriket terbesar dunia di Ahmedabad pada hari Ahad.

Salah satu nama terbesar kriket, “King Kohli” telah mengakui bahawa sihirnya dengan kelawar telah hilang tahun lalu selepas bergelut dengan kesihatan mental. Dia juga kehilangan kapten India, salah satu pekerjaan terpenting dalam permainan dunia.

Tetapi penantiannya yang lama untuk ujian abad ke-28 dalam Ujian keempat menentang Australia berakhir selepas dia kembali ke prestasi dengan berabad-abad dalam ODI dan T20I pada hari Ahad.

Dia mencapai kejayaan pada hari Sabtu selepas babak cemerlang 241 bola, menolak Nathan Lyon untuk mendaftarkan Ujian lima puluh pertamanya sejak Januari 2022.

Menahan air mata, lelaki berusia 34 tahun yang bertatu tebal itu mencium loket rantai emasnya dan tersenyum ke langit sambil memeluk orang ramai dan bilik persalinan.

Pengulas dan bekas jurulatih India Ravi Shastri berkata, “Ada seekor gorila seberat 600kg di belakangnya. Ia akan menjadi besar petang ini.”

Kapten Australia Steve Smith berdiri tegak di atas padang dan budak lelaki India tunduk hormat dengan sepanduk bertulis “Raja Kohli memerintah kerajaannya”.

Bekas kapten England Michael Vaughan menulis tweet: “@imVkohli gembira dapat menjaringkan satu abad Ujian… Gembira melihat dia bermain… 3 tahun sejak perlawanan terakhirnya.. Saya rasa sesuatu telah datang. Akan.”

Dia telah dipecat.
2021 dan 2022 adalah sukar untuk Kohli, yang gagal mencapai tiga mata dalam 1,000 hari.

Beliau meletak jawatan daripada kapten T20 pada penghujung 2021 dan juga digugurkan daripada kapten ODI dan pasukan Ujian pada Januari 2022.

Tetapi dalam Piala Asia T20 yang diadakan pada September tahun lalu, dia menjaringkan gol abad sulungnya selepas 1,020 hari dan tidak pernah menoleh ke belakang.

Kohli adalah penjaring terbanyak dalam Piala Dunia T20 tahun lalu di Australia dan mempunyai tiga abad ODI, termasuk dua – 113 dan 166 tanpa kalah menentang Sri Lanka pada Januari.

Kontrak itu
Kohli adalah salah seorang pemukul terbaik generasinya dalam kriket dunia. Tetapi dengan 54 juta pengikut Twitter dan kempen iklan yang ada di mana-mana, selebriti itu mempunyai bahagiannya dalam pukulan dan pertembungan dengan pengkritik.

Bekas kapten itu mempunyai purata Ujian lebih 48 dalam 108 perlawanan sejak penampilan sulungnya pada 2011 dan telah menjaringkan 75 abad dalam tiga format antarabangsa.

Antara empat pemukul terkemuka di era moden, Kohli mengatasi Smith dari Australia dan Joe Root dari England dalam bilangan abad Ujian – “Fantastic Four”.

Smith kini mempunyai 30 abad Ujian, mengatasi Kohli sebagai pemukul India yang paling dipandang rendah. Root menjaringkan 29 larian pada 2022 dengan 5 abad manakala Kane Williamson dari New Zealand menjaringkan 26 larian.

Kohli menjaringkan ujian abad terakhirnya untuk India dalam perlawanan siang malam menentang Bangladesh pada November 2019.

Kohli kini berada di tempat keempat dalam senarai abad Ujian untuk India di belakang Sachin Tendulkar (51 – kebanyakan abad secara keseluruhan), Rahul Dravid (36) dan Sunil Gavaskar (34).

Kohli mendedahkan tentang masalah kesihatan mentalnya semasa musim kemarau, termasuk bagaimana dia berpisah dengan isteri pelakon Bollywoodnya Anushka Sharma, dengan siapa dia mempunyai seorang anak perempuan.

Pakar, antaranya bekas kapten yang memenangi Piala Dunia Kapil Dev, tahun lalu menasihatkan Kohli untuk kekal kurus.

Menjelang Piala Asia 2022, bekas pemain pemukul tertinggi, Mahendra Singh Dhoni mendedahkan bahawa dia meletak jawatan sebagai kapten Test hanya untuk menghantar mesej sokongan pada peringkat kritikal dalam pertempuran emosi.

Asianload TV