LHC mengarahkan kerajaan untuk membuat rekod Toshakhana secara terbuka dari 1990 hingga 2001

Mahkamah Tinggi Lahore pada hari Rabu memerintahkan pendedahan rekod hadiah yang diterima oleh kerajaan asing dan orang kenamaan kepada pejabat awam antara 1990 dan 2001.

Mahkamah Tinggi sebelum ini memerintahkan kerajaan menahan Presiden, Perdana Menteri, anggota Kabinet Kesatuan, ahli politik, pekerja, jeneral bersara, hakim dan wartawan dari 2002 hingga 2022.

Hakim Azeem Hafeez memberikan perintah ini hari ini semasa mendengar petisyen yang difailkan oleh Munir Ahmed melalui Peguambela Azru Siddiqui. Selepas penubuhan Pakistan, Kerajaan Pakistan meminta butiran penuh hadiah yang diberikan oleh pembesar asing kepada pemerintah dan pegawai politik. Ia adalah awam.

Dalam perbicaraan awal, sehari selepas rekod Toshakana 2002 didedahkan kepada umum, Mahkamah Tinggi memerintahkan pegawai undang-undang yang mewakili kerajaan untuk “mendepositkan dalam kamar” rekod sebelum 2002, yang saya turut sertakan nama penderma. .

Dalam perbicaraan hari ini, hakim berkata hadiah yang diberikan kepada negara oleh negara-negara sahabat perlu didedahkan kepada umum dan tiada apa yang harus disembunyikan.

Ketika mewakili kerajaan, Peguamcara Negara Tambahan Mirza Nasr membantah arahan untuk mendedahkan sumber hadiah itu.

Walaupun terdapat bantahan, mahkamah bertegas untuk mendedahkan semua butiran.

Nasir memberitahu mahkamah bahawa dia merancang untuk merayu terhadap perintah itu. Hakim Hafeez memberi jaminan kepada Peguam Negara Tambahan bahawa dia mempunyai hak untuk merayu.

Hakim juga menegaskan bahawa tiada ganjaran boleh disimpan tanpa membayar jumlah yang diperlukan.

Hakim berkata perlu ada ketelusan penuh dan tiada apa yang harus disembunyikan.

Kemudian, mahkamah menolak petisyen itu.

Tosh Khana ialah sebuah jabatan di bawah kawalan pentadbiran Jabatan Kabinet dan termasuk hadiah kehormat yang diberikan oleh kerajaan lain dan ketua negara dan pembesar asing kepada pemerintah, ahli parlimen, pegawai dan pegawai.

Mengikut Peraturan Doshkhana, hadiah/ganjaran dan barangan lain kepada orang yang dikenakan peraturan ini dilaporkan kepada Bahagian Kabinet.

Permohonan
Untuk maklumat lanjut Peguambela Munir Ahmed memohon melalui Peguambela Azhar Siddiqui pada Disember 2022.

Dalam petisyen itu, Mahkamah Agung melanjutkannya dengan mengatakan bahawa “hak untuk mendapatkan maklumat adalah sebahagian daripada negara demokrasi yang progresif dan hak untuk mendapatkan maklumat secara jelas dijamin di bawah Perkara 19 dan 19 Perlembagaan dalam semua perkara kepentingan awam.” .” Hak asasi

Menurut pempetisyen, hak untuk mendapatkan maklumat memerlukan ahli masyarakat demokratik mempunyai maklumat yang mencukupi untuk membuat keputusan termaklum yang mempengaruhi mereka.

Justeru, beliau berhujah bahawa rakyat Pakistan berhak mengetahui setiap tindakan awam pegawai kerajaan dan wakil rakyat mereka.

Pempetisyen merayu bahawa orang ramai mempunyai hak untuk mengetahui butiran setiap transaksi awam dan orang ramai mempunyai hak untuk mendapatkan maklumat mengenai semua perkara yang mempunyai kepentingan awam.

“Ia membolehkan orang ramai menyumbang kepada perbincangan mengenai isu sosial dan moral serta isu kepentingan awam.”

Perintah itu hendaklah mengarahkan pemerintah dan pekerja untuk mendedahkan butiran aset yang didermakan kepada umum dan mengarahkan pihak lawan untuk memberikan nama, butiran, maklumat, dokumen dan bahan orang/pegawai yang menghadiahkan aset tersebut. . bayaran

Pempetisyen juga meminta butiran prosedur untuk menetapkan harga produk Toskhana.

Asianload TV