Mencari asal usul Covid-19 adalah satu keharusan moral: Tedros WHO

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata bahawa menyiasat asal usul Covid-19 adalah satu kemestian moral dan semua hipotesis harus diterokai.

Agensi AS mengaitkan wabak itu dengan kebocoran tidak sengaja di makmal China, Wall Street Journal melaporkan, meningkatkan tekanan kepada WHO untuk bertindak balas. Beijing menolak anggaran itu.

“Memahami semua hipotesis yang diperlukan untuk menyiasat asal usul #COVID19: keharusan saintifik, (dan) keharusan moral untuk membantu mencegah wabak kematian #LongCOVID pada masa hadapan,” kata Tedros Adhanom Ghebreyesus. katanya di Twitter pada malam Sabtu.

Dia menulis tiga tahun selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia mula-mula menggunakan istilah “pandemik” untuk menggambarkan penyebaran global CoVID-19.

Aktivis, ahli politik dan ahli akademik berkata dalam surat terbuka hujung minggu ini bahawa ulang tahun itu harus memberi tumpuan kepada mencegah pengulangan pelancaran vaksin Covid-19 yang boleh menghalang sekurang-kurangnya 1.3 juta kematian.

Pada 2021, pasukan yang diketuai WHO menghabiskan masa berminggu-minggu di dalam dan sekitar Wuhan, China, tempat kes pertama manusia dilaporkan, dan laporan bersama menyimpulkan bahawa virus itu dihantar daripada kelawar kepada manusia oleh haiwan lain. Berlaku, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan . . China berkata tidak perlu melancong sekarang.

Sejak itu, WHO telah menubuhkan Jawatankuasa Penasihat Saintifik mengenai Patogen Berbahaya, tetapi ia tidak mencapai sebarang kesimpulan tentang bagaimana wabak itu bermula, kehilangan data penting.

Asianload TV