Minyak jatuh lebih daripada $2 disebabkan kebimbangan perbankan, kemungkinan kenaikan kadar Fed

Harga minyak mencecah paras terendah 15 bulan pada hari Isnin di tengah-tengah kebimbangan mengenai kenaikan kadar faedah AS minggu ini berikutan kelembapan dalam sektor perbankan global.

Niaga hadapan minyak mentah Brent untuk penyelesaian Mei turun $2.32, atau 3.2 peratus, pada $70.65 setong pada 0710 GMT. Kontrak sebelumnya jatuh kepada $70.56, paras terendah sejak Disember 2021.

Brent jatuh hampir 12 peratus minggu lalu, penurunan mingguan terbesar sejak Disember.

Minyak mentah A.S. West Texas Intermediate untuk penghantaran April turun $2.15, atau 3.2 peratus, pada $64.59. Ia sebelum ini jatuh kepada $64.51, paras terendah sejak Disember 2021. Kontrak itu jatuh 13 peratus minggu lalu, penurunan mingguan terbesar sejak April lalu.

Kontrak April tamat pada hari Selasa dan niaga hadapan Mei yang aktif didagangkan juga turun 3.2 peratus kepada $64.81 setong.

Minyak jatuh walaupun terdapat perjanjian bersejarah untuk membeli bank terbesar Switzerland, pemberi pinjaman No. 2 negara UBS Credit Suisse, untuk membendung penularan krisis perbankan.

Selepas pengumuman itu, Rizab Persekutuan AS, Bank Pusat Eropah dan bank pusat utama lain berjanji untuk meningkatkan kecairan pasaran dan menyokong bank lain.

“Pasaran tertumpu pada turun naik semasa dalam sektor perbankan dan kenaikan kadar bank pusat,” kata Baden Moore, ketua penyelidikan komoditi di National Australia Bank.

“Mesyuarat OPEC akan datang adalah satu lagi pemangkin yang berpotensi untuk prospek pasaran,” kata K Moore dari Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum.

Walaupun kegawatan dalam sektor perbankan baru-baru ini, tinjauan Reuters meramalkan Rizab Persekutuan AS akan menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas pada 22 Mac.

Bagaimanapun, beberapa pegawai menggesa bank pusat untuk menangguhkan pengetatan monetari semasa tetapi bersedia untuk menaikkan kadar kemudian. Kelembapan dalam kenaikan kadar faedah melemahkan dolar, menjadikan komoditi seperti dolar mentah lebih mampu dimiliki oleh pemegang mata wang lain.

ING Bank berkata dalam nota, “Minggu ini akan menjadi tidak menentu, dengan kebimbangan pasaran kewangan yang lebih luas di hadapan. Selain itu, mesyuarat FOMC dijadualkan minggu ini, menambah lagi ketidaktentuan kepada pasaran.” Gay,” kata ING Bank dalam nota . Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan AS

“Kami masih menjangkakan pasaran kekal tinggi untuk sepanjang tahun ini, $100 dan Brent lebih rendah.”

Kumpulan menteri OPEC dan rakan pengeluarnya, termasuk Rusia, yang dikenali sebagai OPEC+, akan bertemu pada 3 April, dengan mesyuarat penuh menteri dijadualkan pada 4 Jun. Syarikat itu bersetuju pada Oktober untuk mengurangkan sasaran pengeluaran minyaknya sebanyak 2 juta tong. Menjelang akhir tahun 2023.

Secara berasingan, Goldman Sachs mengurangkan ramalannya untuk minyak mentah Brent. Bank pelaburan itu kini menjangkakan Brent mencapai purata $94 setong dalam tempoh 12 bulan akan datang dan mencapai $97 menjelang akhir 2024, meningkat daripada $100 sebelumnya.

Asianload TV