Negara India melanjutkan larangan internet dalam memburu pemisah Sikh

Pihak berkuasa India melanjutkan pemadaman internet mudah alih di negeri 30 juta orang pada hari Isnin ketika polis mencari seorang pendakwah Sikh.

Pemadaman itu dilanjutkan apabila muncul gambar penyokong Amrit Pal Singh yang merosakkan konsulat India di San Francisco sejurus selepas rusuhan serupa di London.

Pihak berkuasa di negeri utara Punjab melancarkan pemburuan besar-besaran pada hari Sabtu untuk Singh, yang telah terkenal sejak beberapa bulan kebelakangan ini dalam gesaan untuk tanah air Sikh yang berasingan, Khalistan.

Polis berkata, 114 orang telah ditahan setakat ini, tetapi tiada kesan harimau itu ditemui.

Gangguan internet itu pada mulanya sehingga petang Isnin (0630 GMT), yang dilanjutkan selama 24 jam lagi.

Dalam video yang disiarkan dalam talian dan disahkan secara bebas oleh AFP, lelaki dilihat memecahkan pintu dan tingkap konsulat India di San Francisco dan merobohkan penghadang di luar bangunan.

Perkataan #FreeAmritpal telah disembur ke atas harta itu ketika berpuluh-puluh penunjuk perasaan berkumpul di luar.

Seorang pegawai berkata bahawa Kementerian Hal Ehwal Luar India telah mengambil serius klip itu. Selepas penyokong Singh menggeledah Suruhanjaya Tinggi India di London, India berkata ia telah memanggil diplomat tertinggi Britain.

Kementerian Hal Ehwal Luar India menyifatkan polis British sebagai “tidak hadir sama sekali” dan “ketidakpedulian kerajaan UK terhadap keselamatan premis dan kakitangan diplomatik India di UK adalah tidak boleh diterima”.

Sebuah video di media sosial, disahkan oleh AFP Fact Check, menunjukkan seorang lelaki menyeret bendera India dari balkoni konsulat, manakala sekumpulan kecil mengibarkan bendera kuning Khalistan.

Pesuruhjaya Tinggi UK ke India Alex Ellis berkata di Twitter: “Saya mengecam tindakan @HCI_London yang memalukan terhadap orang ramai dan masyarakat hari ini – sama sekali tidak boleh diterima.”

Punjab – kira-kira 58% Sikh dan 39% Hindu – menyaksikan beribu-ribu orang mati dalam gerakan pemisah untuk Khalistan pada akhir 1980-an dan awal 1990-an.

India telah berkali-kali mengadu kepada kerajaan asing tentang kegiatan militan Sikh di kalangan diaspora India yang cuba memulihkan pemberontakan di bawah tekanan kewangan yang berat.

Berbekalkan parang, pisau dan senjata api, Singh dan penyokongnya menyerbu balai polis bulan lalu, menahan rakan kongsi kempen itu yang berusia 30 tahun kerana melakukan serangan dan cubaan menculik.

Serangan siang hari ke atas kuil Sikh paling suci di Kuil Emas di pinggir Amritsar mencederakan beberapa anggota polis dan mendorong pihak berkuasa untuk mengambil tindakan.

Pihak berkuasa India sering menutup perkhidmatan internet mudah alih, terutamanya di bahagian utara Kashmir.

New Delhi memanggil diplomat British.
Menurut agensi berita ANI, selepas vandalisme Suruhanjaya Tinggi India di London, kerajaan India telah membantah secara rasmi kepada kerajaan British.

Pada hari Ahad, premis Suruhanjaya Tinggi India di London telah dirosakkan selepas kumpulan memaksa masuk dan menanggalkan bendera kebangsaan India.

The Indian Express memetik kenyataan sebagai berkata, “Diplomat paling kanan Britain telah dipanggil ke New Delhi petang ini untuk memberi keterangan di hadapan Suruhanjaya Tinggi India di London mengenai pendirian kuat India terhadap unsur pemisah dan ekstremis. Berhati-hatilah.” Kementerian Hal Ehwal Luar (MEA).

 

“Penjelasan diminta untuk membenarkan barang-barang ini memasuki premis Suruhanjaya Tinggi kerana kekurangan keselamatan British. Beliau menjelaskan kepada [Timbalan Pesuruhjaya Tinggi Christina Scott] kewajipan asas Kerajaan UK di bawah Konvensyen Vienna. Diingatkan.

Pejabat Luar berkata ia berharap kerajaan UK akan mengambil langkah segera untuk mengenal pasti, menangkap dan mendakwa mereka yang terlibat dalam insiden hari ini dan langkah tegas akan diambil untuk mengelakkan kejadian seperti itu berulang.

Asianload TV