Pakistan menghantar 550 tan barangan bantuan ke Turki, Syria

ISLAMABAD/KARACHI: Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Negara (NDMA) pada Sabtu melepaskan PNS Moven, sebuah kapal yang membawa 550 tan bekalan bantuan dari Karachi, sebagai sebahagian daripada operasi bantuan untuk mangsa gempa bumi di Turki dan Syria.Mempamerkan bendera. Kerajaan

Pengerusi NDMA Lt Jen Inam Haider Malik, Konsul Jeneral Turki Jamal Sangu dan Panglima Tentera Laut Pakistan Laksamana Muda Faisal Abbasi menghadiri majlis pelancaran itu.

Duta Turki mengucapkan terima kasih kepada kerajaan dan rakyat Pakistan kerana memberikan bantuan kemanusiaan selepas gempa bumi yang dahsyat itu.

Kapal itu membawa 2,625 khemah musim sejuk kalis api bersaiz keluarga dan 38,370 selimut dan 179 tan keperluan harian untuk Turki yang dilanda gempa bumi, 22,000 selimut dan 144 tan untuk Syria.

NDMA menyelaraskan kapal pembawa bantuan untuk kedua-dua negara, yang berlepas dari Karachi pada 23 Mac dan tiba di pelabuhan Mersin Turki dan pelabuhan Latakia Syria pada 31 Mac.

PNS dijangka tiba di pelabuhan Turki pada 23hb dan pelabuhan Syria pada 31hb.

Terdahulu pada 28 Februari lalu, NDMA menghantar kargo laut pertama sebanyak 1000 tan ke kedua-dua negara melalui PNS Nasr yang akan diterima Syria pada 13 Mac dan Turki pada 20 Mac.

Setakat ini, Pakistan telah menghantar 2,812 tan bantuan ke kedua-dua negara melalui NDMA, termasuk khemah musim sejuk, selimut, pek catuan dan barangan rumah lain.

Mengetuai usaha bantuan besar-besaran menggunakan semua mod pengangkutan untuk memberikan bantuan maksimum kepada mangsa di negara yang terjejas oleh NDM.

Indus menjanjikan sokongan teknikal.

Selain itu, Pengerusi NDMA bertemu Ketua Menteri Sindh Syed Murad Ali Shah di Rumah Ketua Menteri pada hari Sabtu di mana beliau membincangkan penyelarasan antara NDMA dan pihak berkuasa pengurusan bencana wilayah untuk mengurangkan kesan bencana alam. Bersetuju untuk mengukuhkan penyelarasan. Perancangan yang betul boleh dilakukan.

Juga teknologi moden dalam pengurusan bencana akan disediakan.

Pengerusi NDMA berkata bahawa agensinya telah berkoordinasi rapat dengan organisasi antarabangsa untuk meramalkan iklim dan kesan berkaitannya dan pihak berkuasa telah membangunkan corak iklim dan bencana sejak beberapa dekad yang lalu. Bekerja untuk meramalkan. Memasang persekitaran terkini. Alat dan gajet yang berkaitan.

Dengan menghubungkan Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana Wilayah dengan institusinya, laporan harian dan amaran boleh ditukar dan perancangan serta tindakan yang perlu boleh diambil dengan sewajarnya.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV