Pakistan Steel menentang tawaran utiliti gas untuk merebut tanahnya pada ‘kadar rendah’

ISLAMABAD: Operasi kilang Pakistan Steel Mills (PSM) “secara unilateral” dan Rs. 43 bilion berbanding cadangan pengambilalihan 1400 ekar tanah oleh Sui Southern Gas Company Limited.

Pengurusan syarikat gas mengambil bayaran loji itu pada Rs 31 pada 2022. 48 crores

Sumber yang dimaklumkan memberitahu Dawn bahawa SSGCL telah memanggil pengurusan PSM, industri terbesar dan paling kompleks negara, untuk mesyuarat akhir bagi menyelesaikan isu itu.

Bagaimanapun, pengurusan badan pemantau PSM bukan sahaja menganggap harga tanah yang dicadangkan syarikat gas itu sewenang-wenangnya dan tidak mampan, tetapi juga tidak konsisten dengan bertindak secara bertanggungjawab dan mendapati rentetan yang melekat pada cadangan itu tidak boleh diterima.

Tetapi SSGCL dan lembaganya mahu melindungi kepentingan syarikat dan pemegang sahamnya. Sebagai langkah berjaga-jaga, syarikat gas telah melaksanakan pelbagai langkah dan syarat untuk mematuhi PSM dan telah mengeluarkan Sijil Tanpa Obtrusive (NOC) untuk kawasan loji (1,230 ekar) dan jentera yang diperlukan. Penswastaan ​​adalah sama.

Menariknya, Mahkamah Agung Pakistan mempunyai perintah tetap bahawa penjualan mana-mana aset dan hartanah PSM tidak dibenarkan untuk membayar yuran.

Dan yang menghairankan, tiada rancangan baru untuk menswastakan loji atau menjual aset diluluskan oleh Majlis Kepentingan Awam. Kerajaan Sindh juga masih belum bersetuju untuk melupuskan tanah BSM dan berulang kali mengatakan bahawa lebihan tanah yang digunakan oleh kilang-kilang itu akan dikembalikan kepada kerajaan wilayah untuk tujuan lain pada satu ketika.

SSGCL telah menulis kepada kilang keluli itu beberapa hari lalu bahawa lembaganya pada dasarnya telah bersetuju untuk mengeluarkan NOC kepada PSM bagi penswastaan ​​1,229 ekar tanah, loji dan jentera PSM. Dengan syarat dan obligasi.

Kedua-dua syarikat ini bersama-sama membeli tanah daripada pihak ketiga. Berdasarkan harga hartanah semasa, nilai pasaran tanah seluas 1400 ekar milik ahli perniagaan itu adalah sekitar Rs. 55 bilion atau Rs. 39.3 juta setiap ekar

Bagaimanapun, SSGCL, juruukurnya sendiri Iqbal A. Nanji & Co. telah meratakan kira-kira 43 ekar tanah di bawah terusan dan membayar Rs. 32 juta – atau kira-kira Rs. 43 crore telah disimpan. ,

Menariknya, jumlah kos loji keluli di bawah penswastaan ​​adalah sekitar Rs.20,000,000. 60 lakh setiap ekar dianggarkan dibelanjakan. Pada kadar ini, harta tak alih seluas 18,600 ekar BSM bernilai Rs. 1.116 trilion.

SSGCL kini telah memperuntukkan lebih banyak tanah untuk loji keluli seperti yang dicadangkan oleh Nanji & Co. – sejumlah 1,505 ekar, Rs. 48 bilion berbanding draf itu dan masih meminta tanah PSM yang selebihnya diserahkan kepada SSGCL tetapi dalam jumlah yang tidak diluluskan.

Juga, adalah menjadi tanggungjawab PSM untuk mengeluarkan sijil bukan pendudukan daripada Kerajaan Sindh yang menuntut pemilikan tanah subjek.

Selain itu, SSGC telah meminta kilang keluli menandatangani carta untuk peruntukan dan pajakan tanah seluas 18,600 ekar.

Selain itu, syarikat gas memberikan 1,505 ekar kepada SSGCL, 1,229 ekar kepada Steel Corporation dan baki 15,866 ekar untuk Rs. 507.7 juta rupee 32 juta bilion ekar

Bagaimanapun, ahli lembaga PSM menentang keras membenarkan transaksi sedemikian. Tidak termasuk surcaj lewat 3% di bawah perjanjian penjualan gas, jumlah sebenar yang perlu dibayar untuk gas ialah Rs. 23 bilion.

Dan, Disiarkan pada 20 Mac 2023

Asianload TV