PCB masih belum menerima kebenaran daripada kerajaan mengenai Piala Dunia di India

Rawalpindi: Kerajaan tidak memberi lampu hijau kepada Lembaga Kriket Pakistan (PCB) untuk penyertaan pasukan kebangsaan pada Piala Dunia ODI 2023 memandangkan kedudukan kuat India dalam Piala Asia yang akan berlangsung di Pakistan hujung tahun ini. . Don mengetahui bahawa piala itu diadakan di India dan memutuskan perkara itu.

Pakistan akan menjadi tuan rumah Piala Asia 50 lebih pada September, sebulan sebelum Piala Dunia 10 negara bermula di India.

Sumber kerajaan pusat dan BPA memberitahu Dawn bahawa mereka telah memutuskan untuk mengambil keputusan muktamad mengenai penyertaan India dalam Piala Dunia enam pasukan selepas kerajaan meminta kebenaran untuk menyertai Piala Dunia minggu lalu, tetapi kerajaan menolak. Tunggu hasilnya. Piala Asia

Anda tidak boleh mengatakan bahawa Piala Dunia akan datang [di India] akan diabaikan. Tetapi sehingga kini kerajaan tidak memberikan sebarang jaminan atau kebenaran kepada kami. Nampaknya kerajaan akan menunggu jawapan India dalam Piala Asia sebelum membuat keputusan muktamad.

Sumber berkaitan berkata mesyuarat badan induk Majlis Kriket Antarabangsa akan diadakan di Dubai pada 20 Mac dan BPA akan menyatakan kebimbangan terhadap pendirian kerajaan dalam Piala Asia dan prestasi India.

Menurut sumber, PCB sedang berusaha untuk penyertaan lancar Pakistan kerana kerajaan tidak secara terbuka menolak penyertaan pasukannya dalam Piala Dunia di India dan hanya memutuskan Piala Asia. Langkah-langkah yang perlu akan diambil di peringkat global. Secara kebetulan, PCB akan mendapatkan pengecualian cukai dalam mesyuarat BICC yang akan datang. Ia menggesa badan induk sukan mengeluarkan visa tepat pada masanya kepada pasukan, media dan peminat.

Set ACC

Sehari selepas menghadiri mesyuarat ICC, Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Interim PCB Najam Shetty akan menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Majlis Kriket Asia di mana beliau akan memaklumkan butiran mengenai pengaturan untuk menganjurkan Piala Asia.

Dalam mesyuarat ini, Pengerusi BPA akan memaklumkan ACC bahawa Pakistan akan mengalu-alukan semua pasukan yang mengambil bahagian dalam Piala Asia dan negara akan menyediakan kemudahan berkualiti kepada mereka.

Kerajaan Pakistan sedang mempertimbangkan untuk menarik diri daripada Piala Asia jika ia kehilangan hak untuk menjadi tuan rumah.

Pada Oktober tahun lalu, penganjuran Piala Asia Pakistan diragui, selepas setiausaha Lembaga Kawalan Kriket di India (BCCI) Jai Shah dan presiden ACC berkata kejohanan itu akan diadakan di tempat berkecuali. . Ia akan menjadi kejohanan antara benua kerana pasukan India tidak akan melawat Pakistan.

Pakistan telah bertindak balas dengan mengancam untuk menarik diri daripada Piala Dunia 2023 di India.

Sukan harus dijauhkan daripada politik. Pakistan adalah salah satu negara kriket terbaik di dunia. Pemain wanita antarabangsa masih menikmati kriket di negara mereka. Juga, edisi kelapan Liga Super Pakistan HBL, salah satu liga berasaskan francais terbesar di dunia, sedang diadakan di sini. Oleh itu, sikap India boleh diketawakan bahawa pasukan mereka tidak boleh ke Pakistan untuk Piala Asia.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV