Pelan subsidi bahan api ‘tidak dijelaskan dengan IMF’

Bloomberg melaporkan bahawa pegawai tertinggi pemberi pinjaman di Islamabad tidak berunding dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengenai keputusan kerajaan baru-baru ini untuk mengumumkan subsidi bahan api.

Pengumuman oleh Wakil Residen IMF di Pakistan, Esther Perez Ruiz, dibuat dua hari selepas kerajaan mengumumkan subsidi Rs 50 untuk petrol untuk golongan berpendapatan rendah.

Sehari kemudian kerajaan menggandakan subsidi kepada Rs. Pemilik motosikal dan kereta sehingga 100, 800cc boleh beli.

Cik Ruiz memberitahu penerbitan itu: “Kakitangan kewangan sedang mencari butiran lanjut mengenai keberkesanan skim, kos, sasaran, penipuan dan penyalahgunaan serta mekanisme pampasan dan akan membincangkan isu-isu ini secara mendalam.”

Bagaimanapun, Pakistan telah mencapai “kemajuan yang ketara” dalam memenuhi komitmen dasar yang diperlukan untuk membuka kunci pembiayaan IMF yang kritikal, walaupun negara itu masih mempunyai perjalanan yang panjang sebelum menerima pinjaman. Elakkan lalai.

Wakil Pakistan Dana berkata Islamabad telah mencapai “kemajuan yang ketara”.

“Beberapa isu yang tinggal selepas penutupan akan ditangani di peringkat kakitangan,” kata Cik Ruiz. “Keutamaan adalah untuk memastikan bahawa pembiayaan yang mencukupi tersedia untuk membantu pihak berkuasa melaksanakan agenda dasar mereka.”

Sri Lanka menerima pinjaman minggu ini dan Bangladesh mendesak pembaharuan mandat IMF, menjadikan Pakistan satu-satunya negara Asia Selatan yang menerima bailout daripada pemberi pinjaman pelbagai hala, menurut laporan.

Dalam beberapa bulan lalu, Pakistan telah mengambil beberapa langkah untuk memulihkan program pinjaman IMF bernilai $6.5 bilion, termasuk cukai dan kenaikan harga bahan api dan peralihan kepada kadar pertukaran berasaskan pasaran.

Perdana Menteri Shehbaz Sharif pada hari Isnin mengumumkan “Pakej Bantuan Petroleum” untuk golongan berpendapatan rendah. Kerajaan menaikkan harga petrol. 5 hingga Rs.Beberapa hari kemudian pakej subsidi diumumkan sebagai Rs.272 seliter.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV