Pembanci bergelut untuk menangani cabaran dalam pengumpulan data banci

KARACHI: Pembanci Biro Perangkaan Pakistan (BPS) berdepan beberapa masalah apabila mereka pergi dari rumah ke rumah untuk mengumpul data banci.

Dean bercakap dengan ramai orang dan aduan biasa ialah orang tidak membantunya.

“Mereka mungkin betul mengatakan bahawa mereka tidak percaya untuk meminta maklumat peribadi orang yang tidak dikenali. Tetapi walaupun kami memberi mereka bukti identiti kami, mereka tidak akan bekerjasama,” kata seorang ahli jawatankuasa banci. Beliau berkata, media sosial memberi amaran supaya tidak berkongsi maklumat peribadi dengan sesiapa.

“Kami semua adalah pegawai kerajaan Ustad. Tiada apa-apa tentang kami atau perangai kami mengatakan bahawa kami bukan penyangak.”

Seorang lagi pegawai banci wanita mengadu tentang pil yang diberikan kepadanya. “Ia sama ada rosak atau berjalan dalam konfigurasi yang salah. Sistem ranap setiap setengah jam. Kemudian anda perlu but semula,” katanya.

Kelemahan teknikal dan keengganan orang ramai untuk berkongsi maklumat menyukarkan tugas.

Kalau kena naik kat bangunan apartment tu, sistem tak berfungsi.. jatuh kat tingkat satu.. frust sangat.. dia mintak penghuni bangunan tu tolong turun.

“Ia bukan mudah kerana orang ramai masih ragu-ragu dan hampir mustahil untuk mereka turun berjumpa kami,” katanya. “Dan bukan sahaja tablet saya yang ranap. Rakan sekerja lain menghadapi masalah yang sama dengan sistem mereka.” Seorang pegawai lain berkongsi bahawa dia tidak faham apa yang dia lakukan. “Saya tidak boleh menyalahkan orang yang mempunyai isu amanah. Kami meminta mereka mengumpul maklumat daripada pekedai di kawasan komersial dan pusat membeli-belah. Sebaik sahaja mereka melihat surat yang kami bawa, mereka membaca kandungan. sedang dan membantah. makan.”

“Mereka jelas mahu membuat bancian di kawasan perumahan. Adakah mereka ingin tahu mengapa kami membeli? Ramai daripada mereka menghantar data kepada kami kerana mereka telah berkongsi data ketika salah seorang PBS Dan wakil itu berada di rumahnya untuk tujuan itu. ,” katanya.

“Saya diberitahu tidak perlu mengumpul data mereka kerana kedai dan perniagaan mereka berdaftar dan mereka membayar cukai kepada Biro Hasil Persekutuan,” katanya.

“Sesetengah orang terkejut dengan tidak bertanya atau mendaftarkan nombor CNIC [Kad Pengenalan Kebangsaan Berkomputer] kami. Sebaliknya kami meminta mereka memasukkan nombor telefon mereka. ‘Bagaimanakah banci ini?’ Dan sudah tentu, kami bertanya soalan yang sama dalam hati kami,” katanya mengakhiri.

Pegawai berkongsi kebimbangan mereka dengan Dunn tentang situasi itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

“Kami semua bekerja untuk kerajaan dan kami tidak mahu masalah yang tidak perlu. Bagaimanapun, kami percaya adalah penting untuk menunjukkan apa yang pelik atau salah dalam banci kerana bancian yang betul memerlukan semua pembayar cukai negara ini dan rakyat yang dihormati diperlukan. .” kata seorang yang membangkitkan isu tersebut. berkata Rakan sekerja bercakap membantu.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV