Pembiayaan kereta jatuh untuk bulan kelapan berturut-turut

KARACHI: Pembiayaan kenderaan terkumpul merosot untuk bulan kelapan berturut-turut pada Februari kepada Rs. 357 bilion dari atas ke bawah, turun kira-kira 9 peratus daripada Rs.326 bilion, menurut data yang dikeluarkan oleh State Bank of Pakistan (SBP). Selasa

Samiullah Tariq, pengerusi Research Pak Kuwait Investment Company, berkata pinjaman kereta akan menyusut dalam beberapa bulan akan datang kerana kadar faedah yang lebih tinggi dan harga kenderaan yang lebih tinggi disebabkan oleh penutupan loji, dan ansuran bulanan disebabkan oleh penghantaran yang tertangguh. Saya akan meningkat dengan cepat.

Selepas bank pusat memutuskan untuk mengurangkan permintaan untuk alat ganti dan aksesori kereta yang diimport, pemasang kereta menghentikan pengeluaran kerana kekurangan alat ganti.

Pada Mac 2020, kadar faedah ialah 7% hingga 20%.

Beliau berkata berikutan inflasi, pembeli berdepan kesukaran untuk tidak membayar ansuran bulanan kerana bank memberi pinjaman pada kadar empat hingga lima peratus lebih tinggi daripada Kadar Tawaran Antara Bank Karachi (KIBOR).

“Saya tidak fikir pembiayaan kenderaan adalah lebih daripada 20 peratus daripada semua jualan kereta,” kata Tariq.

Pengeluaran Hanupak telah dihentikan.

Sementara itu, Hinopak Motors Limited telah menggantung operasi pengeluaran dari 24 Mac hingga 4 April berikutan kekurangan alat ganti dan komponen yang berterusan di tengah-tengah larangan import.

Dalam pemfailan saham pada hari Selasa, pemasang trak dan bas itu merungut permintaan Bank Negara kepada bank perdagangan untuk mengutamakan/memudahkan import sektor penting selain daripada sektor auto. Akibatnya, syarikat tidak dapat meneruskan operasi pengeluarannya.

Pengembangan abu soda

Sebaliknya, Lucky Core Industries Ltd. (dahulunya ICI Pakistan Ltd.) mengumumkan bahawa ia telah berjaya memulakan dan menugaskan projek pembesaran 60,000 tan setahun di loji abu sodanya di Gawda.

Peluasan ini adalah sebahagian daripada projek kapasiti 135,000 tan (Fasa 2), yang akan menyiapkan projek kapasiti 75,000 tan menjelang 2022.

Dalam pemfailan saham, syarikat itu berkata jumlah kapasiti terpasang loji soda abu kini ialah 560,000 tan setahun.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV