Pembuat tayar menggantung pengeluaran di Pakistan

KARACHI: Pembuat tayar tempatan Kandhara Tyre and Rubber Company Limited (GTR) mengumumkan untuk menutup kilang keduanya menjelang 2023 dan Pak Suzuki Motor Company Limited (BSMCL) berkata dalam sektor automobil Krisis semakin meruncing. Kegagalan untuk memenuhi hutang mata wang asing.

Dalam pemfailan saham pada hari Isnin, GTR memutuskan untuk menggantung operasi pengeluaran dari 24 Mac hingga 3 April 2023.

Syarikat itu berkata, berikutan keadaan ekonomi semasa dan kesan terhadap keupayaan bank untuk menyediakan pinjaman untuk import bahan mentah, rantaian bekalan telah terganggu teruk dan syarikat tidak dapat meneruskan pengeluaran. Terdahulu, GTR telah menutup kedai dari 13 hingga 17 Februari atas sebab ini.

Sementara itu, PSMCL telah memberi amaran bahawa kerugian pertukaran asingnya akan meningkat disebabkan oleh sekatan yang dikenakan oleh bank pusat, yang akan menjejaskan sahamnya pada TK23. Syarikat itu mahu membayar balik hutang pertukaran asingnya yang telah lumpuh akibat larangan tersebut.

PSMCL berkata dalam pemfailan saham pada hari Isnin bahawa liabiliti asingnya berjumlah $184 juta pada 31 Disember 2022 tetapi kemudian meningkat kepada $218 juta. Pada 31 Disember 2022, rizab pertukaran asing Syarikat berjumlah Rs. 3.55 bilion kerugian pertukaran asing.

Walau bagaimanapun, menjelang akhir tahun, syarikat itu mempunyai Rs 9 bilion dalam kerugian tidak direalisasi, yang boleh menjejaskan sahamnya pada tahun semasa, disebabkan oleh kejatuhan nilai rupee dan dolar.

Jualan Pak Suzuki dijangka meningkat daripada 160 bilion pada 2021 kepada 202 bilion menjelang 2022, tetapi syarikat itu mencatatkan kerugian bersih 6.30 bilion tahun ini, berbanding keuntungan 2.67 bilion tahun lepas.

Diterbitkan pada 21 Mac 2023 pagi.

Asianload TV