Pengilang Sindh memilih keluar daripada pakej Ramadan

KARACHI: Pemilik kilang tepung di Sindh enggan bekerjasama dengan ‘pakej Ramadan’ kerajaan wilayah, berkata ia tidak realistik dan muslihat politik.

Dalam surat kepada Ketua Menteri Murad Ali Shah, Persatuan Bunga Pakistan (PFMA) cawangan Sindh sentiasa menentang kempen tidak adil untuk memberikan bantuan kepada golongan miskin.

Setiausaha Bahagian PFMA Sindh Zahoor Ahmed Lahori berkata ia hanyalah “helah politik” dan hasil kempen besar.

Bagaimanapun, kilang tepung tidak akan menerima pakej Ramadan dan bertentangan dengan pakej Ramadan dan tidak akan menjadi sebahagian daripadanya, kata kesatuan tepung.

Syarikat itu berkata ia menolak langkah serupa pada 2017 kerana pakej sedemikian tidak akan memberi manfaat kepada golongan yang memerlukan. PFMA berpandangan pakej sebegini perlu diberi subsidi melalui Skim Sokongan Pendapatan Benazir atau Skim EHSAS.

Selain itu, golongan miskin yang menggunakan 300 unit atau kurang elektrik juga akan mendapat pelepasan subsidi elektrik, sekali gus mengurangkan kos.

Memandangkan bulan Ramadan semakin hampir, golongan miskin berdepan pelbagai situasi berikutan ketiadaan barangan keperluan dan inflasi. Dalam tempoh ini, harga roti telah meningkat daripada Rs 12 kepada Rs 30 kerana harga tepung telah meningkat sebanyak 100% dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV