Penunjuk perasaan Perancis kembali ke jalan-jalan menentang rancangan pencen

Paris: Penunjuk perasaan turun ke jalan raya untuk hari ketujuh pada Sabtu menentang rancangan pembaharuan pencen Presiden Emmanuel Macron di Perancis.

Kesatuan menjangka Macron akan berundur apabila draf undang-undang itu dibahaskan di parlimen untuk undian terakhir di Dewan Negara dan Senat awal bulan ini.

“Ini adalah lanjutan terakhir,” kata Marilus Leon, naib presiden kesatuan CFDT. “Perlawanan terakhir sekarang,” katanya kepada penyiar Francinho pada hari Sabtu.

Minggu ini, Macron dua kali menolak jemputan daripada kesatuan untuk bertemu dengannya dalam usaha terakhir untuk mengubah fikirannya.

Philippe Martínez, ketua kesatuan CGT berhaluan keras, berkata penipuan itu telah menyebabkan kesatuan itu “sangat marah”.

“Apabila berjuta-juta berada di jalanan, apabila terdapat mogok, dan apabila kita semua diam, orang tertanya-tanya: Apa lagi yang boleh kita tanyakan?” Pembaharuan pencen.

Beliau berkata, memandangkan Presiden mempunyai keyakinan yang tinggi kepada beliau, beliau ingin bertanya pendapat orang ramai dan sama-sama kita tunggu dan lihat apa jawapan yang beliau dapat.

“Pemimpin negara ini mesti berhenti menolak gerakan sosial ini,” kata presiden CFDT Laurent Berger.

Antara 800,000 dan 1 juta dijangka menghadiri 230 demonstrasi yang dirancang di seluruh Perancis, dengan 100,000 berarak di Paris, di mana demonstrasi utama bermula pada pukul 2 petang.

Ia adalah hari kedua protes pada hujung minggu, dan kesatuan sekerja menjangkakan peratusan keluar mengundi lebih tinggi jika hari cuti tidak diambil. Menurut polis, 963,000 pengundi mungkin telah membuat bantahan pada hari Sabtu, tetapi kiraan undi petang akan menunjukkan perkara itu.

“Saya di sini untuk berjuang untuk rakan-rakan saya dan anak-anak muda saya,” kata pesara pemandu kereta api Claude Guin berusia 63 tahun semasa protes di bandar Strasbourg, timur Perancis.

Katanya, rakyat tidak seharusnya meninggalkan kerajaan, ia adalah masa depan anak dan cucu mereka.

Marie-Cécile Parillat, presiden wilayah kesatuan FSU di bandar barat daya Toulouse, berkata: “Mereka mula merasakan tekanan terhadap parlimen. Kami percaya kami boleh menang dan kami tidak akan berputus asa.” Pada hari Selasa, hari terakhir mogok dan protes besar-besaran, kurang daripada 1.3 juta orang mengundi, menurut polis dan lebih daripada 3 juta, menurut kesatuan sekerja.

Beberapa sektor ekonomi Perancis telah dilanda mogok tidak pasti, termasuk pengangkutan kereta api dan udara, loji kuasa, terminal gas asli dan pengumpulan sisa. Di Paris pada hari Sabtu, penutupan itu mempunyai sedikit kesan ke atas pengangkutan bandar kecuali beberapa laluan kereta api pinggir bandar. Tetapi beberapa kawasan kejiranan di ibu negara menyaksikan timbunan serpihan dan syarikat penerbangan membatalkan 20 peratus penerbangan di lapangan terbang Perancis.

Sementara itu, Senat Perancis telah mula membahaskan pembaharuan, dengan penyelesaian utama ialah menaikkan umur persaraan minimum daripada 62 kepada 64 tahun.

Senator mempunyai masa sehingga petang Ahad untuk menyelesaikan perbahasan mereka, selepas itu sebuah suruhanjaya akan menggariskan versi akhir draf undang-undang, yang akan dibentangkan kepada kedua-dua dewan parlimen untuk undian terakhir.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV