Penurunan jualan firma tersenarai untuk suku kedua

KARACHI: Dalam satu lagi tanda kelembapan ekonomi, jualan kebanyakan syarikat tersenarai jatuh pada suku kedua Oktober-Disember.

Bercakap kepada Dawn pada hari Sabtu, Tahir Abbas, ketua penyelidikan di Arif Habib Limited, berkata jumlah pendapatan syarikat dagangan awam merosot sebanyak 0.1 peratus kepada Rs 100,000. 2.59 trilion – pertumbuhan yang luar biasa untuk syarikat besar. Dalam hiperinflasi.

“Penurunan dalam jumlah jualan adalah terutamanya disebabkan oleh minyak, yang merosot dalam kedua-dua harga dan volum. Selain itu, hasil suku tahunan meningkat sebanyak 3.3 peratus berbanding tiga bulan sebelumnya.

Encik. Abbas menunjukkan.

Jumlah hasil syarikat dagangan awam merosot 0.1 peratus kepada Rs. 2.59 tan

Sektor simen, auto, keluli dan tekstil menyaksikan penurunan mendadak dalam jualan.

Larangan import oleh State Bank of Pakistan (SBB) untuk mengurangkan aliran masuk dolar juga merupakan satu lagi sebab penurunan dalam jualan.

Terutama sekali mr. Abbas memetik sektor auto, di mana harga meningkat 75 peratus dalam setahun, manakala jualan volum jatuh ke paras terendah berbilang tahun.

Beliau berkata, “Keadaan itu mencerminkan dua perkara: pertama, kelembapan ekonomi secara keseluruhan telah mengurangkan kuasa beli rakyat. Dan kedua, sekatan kerajaan terhadap import bahan mentah telah memaksa syarikat untuk menyekat operasi mereka.” Ada apa,” katanya.

Pakistan “tidak melihat pertumbuhan gaji” kerana inflasi telah meningkat selama beberapa dekad. Malah, katanya, pengangguran semakin meningkat berikutan kelewatan pengeluaran notis henti oleh syarikat tersenarai.

Angka jualan suku tahunan yang dianalisis oleh pembrokeran adalah berdasarkan keputusan kewangan terkini 69 daripada 100 syarikat teratas. Analisis tidak termasuk bank komersial dan pelaburan, syarikat insurans, syarikat pemajakan, gadai janji dan dana bersama, 11 daripadanya masih belum mengeluarkan keputusannya.

Bagaimanapun, dari segi keuntungan, syarikat dalam indeks KSE-100 memperoleh 5.1 peratus pada suku Oktober-Disember. Pendapatan bank meningkat 20.8 peratus suku ke suku disebabkan cukai yang lebih rendah. Keuntungan syarikat simen itu meningkat 59.8 peratus pada suku tersebut disebabkan penggunaan arang batu yang lebih murah.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV