PKR melemah sebanyak Rs2 dalam antara bank disebabkan ketidaktentuan IMF

Ketidakpastian yang berulang terhadap program Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan kurang keyakinan terhadap kerajaan menyebabkan penganalisis berada dalam tekanan terhadap rupee pada Isnin.

Menurut data yang dikongsi oleh Persatuan Syarikat Bursa Pakistan (ECAP), pada 11:57 pagi, mata wang tempatan ialah Rs. 283.7 setiap dolar kadar pertukaran. Jumaat ini Rs. ditutup pada 281.71. 1.99 atau bersamaan dengan 0.71 peratus susut nilai.

Saad Bin Naseer, pengarah global maklumat kewangan dan portal analisis Matis, berkata bahawa sebab utama penyahtonian adalah kurang kepercayaan terhadap laporan kerajaan. Beliau berkata, di sebalik jaminan kerajaan, Perjanjian Peringkat Kakitangan (SLA) masih belum dimuktamadkan walaupun selepas sebulan lawatan delegasi IMF ke Pakistan.

Nasir berkata rupee akan mula meningkat semula selepas IMF memperbaharui program pemberian pinjamannya dan lebih banyak aliran masuk dijangka sepanjang Ramadan.

Perdana Menteri Shehbaz Sharif telah memberi jaminan kepada Senat minggu lalu bahawa perjanjian IMF akan ditandatangani “tidak lama lagi”. Dalam sesi yang sama, Menteri Kewangan Ishaq Dar berkata bahawa komitmen imbangan pembayaran daripada “negara sokongan” adalah halangan terakhir kepada perjanjian IMF.

Beliau berkata, dalam semakan IMF sebelum ini, banyak negara telah berjanji untuk membantu Pakistan dan kini Tabung Kewangan Antarabangsa memberi perhatian kepada janji-janji tersebut.

Bagaimanapun, Komal Mansoor, ketua strategi di Tresmark, mengulas hari ini, “Terdapat spekulasi baru bahawa Arab Saudi tidak akan memberi kami apa-apa lagi bantuan atau pinjaman. Tiada sekutu telah menjanjikan dana yang diperlukan kecuali China. Beritanya adalah dia boleh. ” Ia mungkin mengambil masa sebulan atau setahun. .

Keyakinan sangat rendah sehinggakan tiada satu dolar pun dilaburkan dalam bon atau bil perbendaharaan bulan ini.

Keadaan di negara ini “tidak begitu menjanjikan dan malangnya, tiada siapa yang mempunyai rancangan B,” tambah penganalisis itu.

Naseer dari Matts Global menyalahkan kejatuhan rupee kerana penyeludupan melalui sempadan “suci” Afghanistan, yang menurunkan nilai dolar dalam pasaran terbuka.

Mata wang tempatan telah menyusut sejak Khamis disebabkan kelewatan dalam perjanjian dengan IMF untuk menyediakan bantuan kewangan $1.1 bilion kepada Pakistan.

Pemberi pinjaman antarabangsa telah meminta Pakistan membayar balik hutang $7 bilion sebelum melepaskan $1.1 bilion pada tahun fiskal semasa.

Asianload TV