PM Jepun di India dengan mata pada perdagangan, China

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida tiba di India pada Isnin untuk memperdalam hubungan perdagangan dan teknikal serta berkongsi kepentingan China.

India dan Jepun telah membentuk pakatan empat hala dengan AS dan Australia untuk menentang pencerobohan China yang semakin meningkat di Asia di bawah pimpinan Presiden Xi Jinping.

Hubungan antara India dan China menjadi reda sejak 2020, apabila 20 askar India dan sekurang-kurangnya empat askar China terbunuh di sepanjang sempadan Himalaya mereka yang dipertikaikan.

Perdana Menteri India Narendra Modi juga bertemu Perdana Menteri Australia Anthony Albanese untuk mengukuhkan hubungan perdagangan dengan China.

Albania, yang secara bebas telah menjalin hubungan rapat dengan AS dan UK di bawah apa yang dipanggil pakatan AUKUS, akan menjadi tuan rumah kepada semua pemimpin Quad pada bulan Mei.

Anggota Quad telah menafikan niat untuk bermusuhan dan bukan pakatan ketenteraan, tetapi China telah menyifatkannya sebagai percubaan untuk mengepung.

Modi dan Kishida dijangka mengumumkan inisiatif mengenai tenaga bersih, perdagangan digital dan infrastruktur sebagai sebahagian daripada Rangka Kerja Ekonomi Indo-Pasifik yang lebih luas yang dilancarkan tahun lepas.

Menurut laporan media, sebagai pengerusi G7 sekarang, Kishida akan menjemput Modi ke sidang kemuncak kumpulan itu pada Mei.

India kini memegang jawatan presiden bergilir Kumpulan 20.

Asianload TV