Polis London menyebut perkauman, misoginis dan homofobia

LONDON: Polis Metropolitan London secara institusi bersifat perkauman, seksis dan homofobia dan mungkin masih menggaji perogol dan pembunuh, kajian bebas utama terhadap pasukan terbesar Britain membuat kesimpulan pada Selasa.

Laporan yang ditulis oleh ketua perkhidmatan awam, Lewis Casey, telah ditugaskan oleh pegawai Polis Metropolitan Wayne Coogan selepas penculikan, rogol dan pembunuhan wanita London Sarah Everett dua tahun lalu.

Seorang lagi pegawai, David Garrick, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana mendedahkan berpuluh-puluh kes rogol dan serangan seksual selama dua dekad dan beberapa skandal Met yang lain.

Casey mendapati bahawa jenayah kejam ini didorong oleh “homophobia yang mendalam” dan budaya tingkah laku ganas yang meluas di mana pegawai dan kakitangan wanita “biasa diserang dan didera secara seksual”.

Pegawai minoriti terus menjadi mangsa penderaan, manakala keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan tidak dipandang serius oleh majoriti pegawai kulit putih dan lelaki.

Seorang pegawai Islam berkata dia meninggalkan daging dalam kasutnya di dalam loker, seorang lelaki Sikh menggaru janggutnya kerana “lucu” dan mainan seks diletakkan di dalam cawan kopi untuk berseronok.

“Saya melihat perkauman yang diinstitusikan, seksisme dan homofobia di Met,” kata Casey dalam laporan setebal 363 halaman, yang mana pasukan itu “perlu mengubah dirinya sendiri.”

“Tugas polis adalah untuk memastikan kami orang awam selamat. Ramai warga London telah hilang kepercayaan kepada polis,” tulisnya.

Penemuan Casey datang hampir 25 tahun selepas laporan Macpherson, yang meneliti kegagalan Met selepas pembunuhan remaja kulit hitam Stephen Lawrence pada 1993 – mendapati Met bersifat perkauman secara institusi dan mengesyorkan berpuluh-puluh pembaharuan.

Namun selama lebih seperempat abad, beliau mendapati bahawa diskriminasi dalaman “ditoleransi,” termasuk dakwaan “kebanyakannya terhadap pegawai kulit hitam, Asia dan etnik minoriti.”

Perdana Menteri Rishi Singh berkata apa yang berlaku dalam menyelamat adalah “secara umumnya mengejutkan dan tidak boleh diterima” dan “perubahan dalam budaya dan kepimpinan diperlukan”.

Dia menyokong Mark Rowley, yang dilantik April lalu, selepas Cressida Dick dipaksa untuk “memulihkan kepercayaan dan keyakinan” melalui pindaan kepada draf yang diterbitkan pada Januari. Rowley memanggil kenyataan Casey sebagai “bacaan yang sangat mengganggu.”

“Kami mempunyai masalah sebenar di sini. Terdapat kebencian terhadap wanita, homofobia dan perkauman dalam sistem kami dan kami akan menamatkannya,” katanya kepada Sky News.

Kajian semula itu, yang mengenal pasti “masalah sistemik dan asas” dengan “pengurusan yang tidak mencukupi” musim ini, membuat 16 cadangan untuk “perubahan lengkap”.

Datuk Bandar London Sadiq Khan, yang menyelia kuasa dan melancarkan kajian semula, berkata beliau berharap ia akan dilaksanakan tidak lama lagi. Dia memanggil Selasa sebagai “salah satu hari paling gelap” dalam sejarah Met.

Casey memberi amaran bahawa kegagalan untuk melakukan pembaharuan boleh bermakna membongkar tentera yang melindungi lebih daripada 8 juta orang merentasi 1,605 kilometer persegi ibu negara Britain.

“Ini adalah laporan pertama yang mendedahkan sepenuhnya kegagalan warga London kulit hitam, kegagalan wanita, kegagalan pekerja mereka sendiri,” katanya kepada radio BBC.

Dan, Disiarkan pada 22 Mac 2023

Asianload TV