Polis Punjab akan bertindak balas dengan ‘kekuatan sama’ jika diserang lagi, memberi amaran kepada Mohsin Naqvi

Kerajaan Punjab minggu lalu mengumumkan penubuhan Pasukan Penyiasatan Bersama (JIT) untuk menyiasat dakwaan gangguan terhadap pegawai polis oleh aktivis PTI di Lahore, dan pada masa hadapan dengan agensi penguatkuasaan undang-undang. Diberi amaran terhadap perlanggaran. Keputusan tindak balas yang serupa.

Ketua Menteri Punjab Mohsin Naqvi mengumumkan keputusan itu dalam sidang media hari ini.

Sejak beberapa minggu lalu, aktivis PTI dan polis Punjab – dibantu oleh rakan sejawat Punjab dan kakitangan Renjer mereka – telah terlibat dalam “perang padang” yang berterusan.

Minggu lalu, Polis Islamabad melakukan serbuan pertama di kediaman Zaman Park bekas Perdana Menteri Imran Khan untuk menangkapnya dalam kes Duskha. Bagaimanapun, penyokong pemimpin PTI itu menentangnya. Kemudian, dengan campur tangan mahkamah, pertempuran berhenti dan beberapa anggota polis cedera.

Tidak lama selepas ketua PTI tiba di Islamabad untuk menyiasat kes Toshaka, Polis Punjab memasuki rumah Zaman Park menggunakan jentera berat.

Pekerja PTI bertempur dengan polis selepas mereka cuba menghalang mereka daripada memasuki rumah bekas perdana menteri itu selepas mendapat waran geledah daripada Mahkamah Anti-Keganasan (ATC). Ramai anggota PTI dan anggota polis cedera dalam pertempuran itu.

Mengimbas kembali kejadian itu pada sidang media hari ini, Naqvi melahirkan kebimbangan terhadap tuduhan lathi penunjuk perasaan terhadap polis dan pegawai penguatkuasa undang-undang serta kelonggaran penguatkuasa dalam mengendalikan keadaan.

Tetapi dia memberi amaran bahawa polis akan bertindak balas terhadap sebarang penyelewengan.

Beliau berkata, polis tidak dapat melaksanakan perintah mahkamah kerana pekerja tidak memasuki premis Rumah Zaman Park.

Sambil membidas tingkah laku Imran, Ketua Menteri berkata, jika tidak yakin dengan polis, perlindungan yang diberikan kepadanya boleh ditarik balik.

Naqvi berkata, polis tidak dapat memberi perlindungan kepada mereka yang melakukan kesalahan dengannya pada waktu malam dan dia merasakan hanya tentera yang akan melindungi mereka.

Naqvi berkata bahawa ketua polis wilayah mempunyai kuasa untuk melakukan apa sahaja yang mereka mahu. “Saya tidak akan campur tangan,” katanya.

Beliau juga berkata bahawa tiada parti politik bertindak balas semasa pergolakannya. Tetapi perlu ada arahan kerajaan mengenainya.

Ketua Menteri Naqvi berkata bahawa beliau telah meminta polis untuk mengambil tindakan undang-undang jika perlu.

“Saya memberi jaminan jika ada yang melakukan keganasan, kami akan memberi pengajaran yang sewajarnya,” katanya. “Tindakan politik adalah hak anda, tetapi anda tidak boleh bertindak balas secara agresif,” katanya kepada penunjuk perasaan.

Naqvi berkata bahawa kerajaan wilayah telah memutuskan untuk menulis surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan dalam hal ini.

Ketua Menteri juga menerima tanggungjawab membayar pampasan kepada anggota polis yang cedera dalam pertempuran dengan penunjuk perasaan PTI. Kami akan memberi Rs 1 lakh kepada anggota polis yang cedera ringan dan Rs 5 lakh kepada anggota polis yang cedera parah.

Pendakwa raya mengesahkan penahanan tokoh pusat PTI Hasan Niazi.
Menantu Imran, Hasan Niazi telah ditahan pada petang Isnin dari premis mahkamah di Islamabad.

Niazi dan beberapa penyokong PTI telah ditempah kerana membuat huru-hara di luar perkarangan Mahkamah Persekutuan pada Ahad.

Bercakap kepada Dawn.com, peguam PTI, Naeem Haider Banjota berkata, Hasan Niazi mendapat jaminan hari ini. Tetapi polis secara paksa menangkapnya dan membawanya ke balai polis Ramna.

Ketua PTI Qasim Khan berkongsi video Niazi dijemput selepas pengebumian.

 

Hubungan Pertubuhan Hak Asasi Manusia Antarabangsa: Imran
Sementara itu, Imran Khan berkata bahawa PTI hanya akan mendekati pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa terhadap penahanan pekerja partinya.

“Semua pekerja kami, kerajaan meletakkan penjenayah ini dalam penjara, hari ini kami bukan sahaja pergi ke mahkamah tetapi juga kepada pertubuhan hak asasi manusia. Kami meminta semua cawangan PTI di luar negara untuk menyokong wakil rakyat tempatan dan Menghubungi ahli politik dan memaklumkan kepada mereka mengenai fasisme di Pakistan.”

Dalam tweet lain, ketua PTI berkata dia akan mendedahkan tidak lama lagi bahawa “Saya hampir terperangkap dalam perangkap maut dan terdapat konspirasi untuk membunuh saya di kompleks kehakiman (Islamabad).”

198 pekerja PTI yang mengamuk telah ditangkap.
Juga, polis Islamabad menahan 198 penyokong PTI pada 18 Mac kerana menyerang pegawai penguatkuasa undang-undang dan merosakkan harta kerajaan di ibu negara.

Pertembungan selama sejam berlaku antara pekerja PTI dan polis ibu negara selepas bekas perdana menteri Imran Khan tiba di Kompleks Kehakiman Persekutuan untuk menghadiri perbicaraan kes Tosaka pada hari Sabtu.

Semasa pertempuran ganas, kedua-dua pihak melepaskan tembakan gas pemedih mata untuk menolak penunjuk perasaan dan sekumpulan penyokong PTI menyerang penunjuk perasaan bersama-sama agensi penguatkuasaan undang-undang.

Polis Islamabad berkata dalam satu siri tweet hari ini bahawa mereka telah menahan 198 pemberontak PTI atas tuduhan membakar dan vandalisme dan usaha sedang dijalankan untuk menangkap orang lain.

Dikatakan, operasi mengenal pasti semua penjenayah berkaitan kejadian itu telah dimulakan melalui kamera.

Polis berkata, 58 anggota cedera dalam pertempuran itu. Empat kenderaan polis dibakar, sembilan kenderaan musnah dan 25 motosikal dibakar.

Diputuskan bahawa semua yang terlibat dalam tindakan ganas itu harus dibawa ke muka pengadilan.

Terdahulu, sumber polis – memetik laporan yang disusun oleh jabatan untuk menilai kerosakan – memberitahu Dawn bahawa tiga bas Polis Punjab; 12 kenderaan termasuk Jeep Jumar dan Pengangkut Personel Berperisai (APC) dan Motosikal Polis Islamabad; Enam kenderaan rosak, termasuk tiga van pikap APC dan Elite Force dan satu trak polis CTD.

Penyokong PTI merosakkan dua bas Punjab Constabulary dan satu bas polis Chakwal. Bersama kenderaan Zimar, sebuah van pikap milik jabatan keselamatan Polis Islamabad turut musnah.

Tingkap pick-up dan van penjara dipecahkan, sebuah van balai polis berlumuran darah dan sebuah kereta skuad bom dibakar. Kereta SHO Cholera musnah.

Dua van penjara mereka dirosakkan oleh polis Bahagian Pengangkutan Bermotor, manakala van ABC milik Bahagian Operasi turut dirosakkan.

Menurut laporan yang dikemukakan kepada pihak berkuasa berkenaan, satu APC CTD telah rosak dan tiga pikap ditinggalkan dengan cermin depan yang pecah.

Laporan tambahan oleh Shakeel Karr

Asianload TV