Presiden Alvi menasihatkan gabenor KP supaya ‘segera’ menetapkan tarikh pilihan raya

Presiden Dr Arif Alvi, yang bertemu Gabenor Khyber Pakhtunkhwa Haji Ghulam Ali pada Selasa, mencadangkan tarikh pilihan raya umum KP diumumkan segera bagi mengelak “sebarang komplikasi”.

Siaran akhbar yang dikeluarkan oleh Sekretariat Presiden mengatakan bahawa Gabenor KP bertemu Alvi hari ini di Dewan Presiden dan membincangkan persiapan untuk pilihan raya umum.

“Selepas berunding dengan Suruhanjaya Pilihan Raya Pakistan, Presiden Ali telah menulis untuk melaksanakan perintah Mahkamah Agung mengarahkan Gabenor KP untuk segera membentuk jawatankuasa bagi pilihan raya umum Dewan Wilayah. Elakkan sebarang tarikh. Masalah. Kerana tempoh. Dua minggu.

“Presiden menekankan keperluan untuk menegakkan Perlembagaan dan mengadakan pilihan raya umum berkala, disokong lagi oleh Mahkamah Agung Pakistan dan menekankan keperluan untuk mengukuhkan demokrasi berparlimen di negara itu”. Lakukan,” tambah kenyataan akhbar itu.

Nasib KP telah diterbalikkan selepas pengumuman tarikh pilihan raya Punjab (30 April).

Sebelum ini, Dawn melaporkan Suruhanjaya Pilihan Raya akan membincangkan tarikh pemilihan majlis wilayah dengan Gabenor KP hari ini.

Bagaimanapun, gabenor KP, yang telah menyatakan minat untuk menghadiri ECP minggu lalu, telah dijemput secara rasmi pada 14 Mac, tetapi kehadirannya masih belum disahkan, kata seorang pegawai kepada Dawn.

Pada 1 Mac, Mahkamah Agung memerintahkan supaya pilihan raya dewan diadakan di negeri Punjab dan KP dalam tempoh 90 hari. Walau bagaimanapun, ia membenarkan ECP menetapkan tarikh pengundian yang menyimpang daripada tarikh akhir 90 hari sekiranya berlaku kesulitan prosedur “minimum”.

Dikatakan juga bahawa Speaker Alvi dan Gabenor KP akan memutuskan tarikh Perhimpunan Punjab dan KP masing-masing melalui perundingan dengan ECB.

Kekeliruan dalam pilihan raya Punjab dan KP
Pada perhimpunan besar-besaran pada November tahun lalu, bekas perdana menteri Imran Khan mengumumkan bahawa partinya akan berpisah dengan “sistem politik korup semasa” dengan menolak dua perhimpunan wilayah yang diadakan oleh PTI.

Perhimpunan Punjab dan KP telah dibubarkan pada 14 Januari dan 18 Januari, walaupun terdapat beberapa halangan daripada kerajaan campuran. Mengikut undang-undang, pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 90 hari selepas pembubaran badan perundangan.

Walaupun 14 April dan 17 April adalah tarikh terakhir untuk pilihan raya umum Punjab dan KP, kedua-dua gabenor telah mencadangkan untuk berunding dengan pihak berkepentingan dan bukannya menetapkan tarikh pilihan raya.

Ketua Setiausaha Negara dan Ketua Polis Negara kedua-dua negeri berkata dalam pertemuan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa kes telah difailkan untuk menangguhkan pilihan raya berikutan ketiadaan polis dan ancaman keganasan.

Kementerian Kewangan juga menyatakan bahawa ia tidak akan dapat menyediakan dana itu, manakala Kementerian Dalam Negeri memberitahu Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa tentera dan angkatan tentera awam tidak akan tersedia.

Pada 17 Februari, Pengerusi Alvi memanggil CEC Raja ke mesyuarat tergempar untuk membincangkan tarikh pilihan raya, tetapi Suruhanjaya Pilihan Raya berkata bahawa suruhanjaya itu sedar bahawa beliau tidak mempunyai peranan dalam mengumumkan tarikh pilihan raya umum majlis wilayah. daripada subjek. Tanggungjawab Perlembagaan. Tentang

Selepas itu, Presiden secara sepihak mengumumkan 9 April sebagai tarikh pilihan raya umum kepada Perhimpunan Punjab dan KP.

Tindakan itu dikecam hebat oleh lawan politiknya, yang menuduhnya berkelakuan seperti aktivis PTI, manakala ECP berkata beliau akan “menentukan tarikh selepas pihak berkuasa berwibawa”.Beliau akan mengumumkan jadual pilihan raya.

Asianload TV