PTI menuduh PPP ‘cuba membeli’ ahli dewan yang dipilihnya untuk pemilihan datuk bandar

KARACHI: Pembangkang utama Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pada hari Sabtu menuduh Parti Rakyat Pakistan (PPP) menipu korporat yang dipilih untuk mewujudkan ‘majoriti palsu’ dalam pilihan raya datuk bandar akan datang di Karachi. ,

Parti pemerintah Sindh telah memberi amaran bahawa ia akan bertindak balas dengan tegas terhadap percubaan untuk terlibat dalam perdagangan kuda.

Kepimpinan parti yang baru dilantik untuk Karachi telah mengumumkan bahawa ia akan memperhebatkan operasinya di bandar itu sebagai persediaan menghadapi pilihan raya umum akan datang, yang diharapkan akan mengukuhkan mandat majoriti PTI di bandar itu.

“PPP sedang menghubungi ahli terpilih kami [Sistem LG] untuk membeli kesetiaan mereka,” kata Pengerusi PTI Karachi Aftab Siddiqui pada sidang akhbar di sini. “Di Islamabad, saya ingin mengingatkan kepimpinan PPP bahawa kita tidak akan membenarkan kejadian Rumah Sindhu berulang pada April 2022 apabila usul undi tidak percaya telah diluluskan terhadap Perdana Menteri ketika itu Imran Khan. Akan.

Beliau mendakwa bahawa PPP telah memenangi banyak kerusi melalui penipuan dan manipulasi dan “kini bergantung pada kaedah tradisional untuk memenangi pilihan raya Datuk Bandar Karachi”.

Encik. Siddiqui berkata PTI sudah mencabar lebih sepuluh keputusan pilihan raya 15 Januari dan mempunyai semua bukti undang-undang serta dokumen untuk menunjukkan partinya memenangi jawatankuasa pusat.

Mengkritik Jamaat-e-Islami, parti sayap kanan itu menuduhnya bersekongkol dengan Parti Rakyat yang memerintah dan menyasarkan PTI untuk kepentingan politik.

Sebagai tindak balas kepada soalan, Siddiqui berkata bahawa kami belum memutuskan pendirian kami mengenai satu lagi autonomi tempatan Karachi. Tetapi jika mereka mahu berganding bahu dengan kami untuk jawatan Datuk Bandar, mereka harus jelaskan pendirian mereka.” Jangan hipokrit. Di satu pihak, mereka bercakap tentang menandatangani perjanjian dengan kerajaan PPP mengenai sistem LG dan di sisi lain, mereka bercakap tentang kesilapan kerajaan wilayah.

Setiausaha Agung PTI cawangan Karachi Arslan Khaman mengecam Menteri Penerangan Sindh Sharjeel Inam Memon kerana “tidak menghormati” kepimpinan parti dan menuduhnya menjalankan “skandal rasuah” di jabatan serantau utama.

Beliau berkata, “rakan rapat Sharjeel Memon dan pegawai kerajaan Sindh telah ditangkap dalam kes rasuah dan tiga daripada mereka dibebaskan selepas merayu kepada NAB”. Menteri itu mengajar tentang demokrasi, patriotisme dan perlembagaan dalam kes rasuah Rs 5 bilion. Dia adalah sebahagian daripada mafia yang memusnahkan Sindh dan rakyatnya.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV