Pusat melihat untuk melaksanakan rejim bahan api ‘diskaun’

• Pengumuman diskaun Rs 100 untuk penunggang motosikal yang bertauliah.
• Kuota bulanan untuk motosikal ialah 21 liter, kereta dibenarkan satu tangki penuh.

LAHORE: Pada hari kedua pengumuman kelulusan satu liter petrol di kemudahan rendah, Rs. Kerajaan telah menaikkan harga petrol untuk motosikal dan kereta sebanyak Rs 1 50 paise. Mossadegh Malik mengumumkan kenaikan kadar pada hari Isnin. 100 akan diberikan sebagai subsidi. Ia memberikan kurang petrol. Sehingga 800cc.

Pada mulanya, harga petrol untuk motosikal dan kereta (sehingga 800 cc) adalah Rs 10. 50 sepatutnya diberikan pada harga yang lebih rendah, bagaimanapun, Perdana Menteri berkata petrol akan diberikan kepada rakyat pada harga yang lebih rendah pada malam Ahad. . Rs 100… kadar pemberitahuan, Dr Malik memberitahu sidang akhbar.

“Bagaimanapun, memandangkan kerajaan menyasarkan untuk menyokong 210 juta orang daripada jumlah penduduk negara yang berjumlah 220 juta, harga petrol akan lebih tinggi bagi orang kaya yang memiliki kereta/kenderaan melebihi 800 cc,” kata Menteri Petroleum.

“Itulah sebabnya kita telah membahagikan Pakistan daripada orang miskin dan Pakistan daripada orang kaya,” katanya sambil menambah bahawa dengan menyediakan petrol mahal kepada orang kaya, “orang miskin mendapat lebih sedikit bahan api”.

Mengenai gas, beliau berkata sejak 1 Januari tahun ini, terdapat perbezaan harga gas golongan miskin dan kaya.

Menteri persekutuan berkata bahawa bil gas orang miskin akan jauh lebih rendah daripada orang kaya. Harga gas (seunit) untuk golongan kaya adalah satu perempat lebih tinggi daripada kadar yang dikenakan kepada golongan miskin.

Beliau berkata pengguna elektrik sehingga 400 unit akan mendapat bil yang lebih rendah dan pengaturan telah dibuat untuk menyediakan subsidi bersasar untuk tenaga elektrik.

Bercakap mengenai pemberian petrol murah kepada rakyat, beliau berkata: Perdana Menteri Shahbaz Sharif telah memberikan tarikh akhir 45 hari untuk melaksanakan skim itu. Beliau berkata untuk itu kerajaan sedang mengumpul data mereka melalui motosikal berdaftar, kereta, kad pengenalan negara berkomputer dan telefon bimbit.

Menteri sebelum ini berkata terdapat rancangan untuk menyediakan kad bahan api bersubsidi kepada orang ramai, tetapi langkah yang dicadangkan itu memerlukan kos yang tinggi.

“Kini kami telah memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan seperti Easy Paisa, JazzCash. Mereka yang mempunyai telefon pintar atau biasa akan menerima mesej teks di mana mereka boleh memasukkan kod dan menerimanya untuk membeli petrol di stesen minyak. “Elaun bulanan untuk pemilik motosikal adalah 21 liter. Petrol bersubsidi itu akan menjadi pengisi tangki sekali sahaja untuk pemilik kereta,” jelasnya.

Diterbitkan pada 21 Mac 2023 pagi.

Asianload TV