Saham meningkat berikutan kemungkinan pemulihan program bailout

KARACHI: Pasaran saham dibuka pada nota positif minggu lalu apabila pelabur menunggu pemeteraian perjanjian peringkat kakitangan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Arif Habib Limited berkata, harga saham meningkat lagi disebabkan peminjaman daripada bank China. Pelabur bersorak gembira selepas Menteri Kewangan Ishaq Dar berkata kerajaan akan menandatangani perjanjian peringkat kakitangan dengan pemberi pinjaman yang berpangkalan di Washington untuk tahap kesembilan kemudahan kewangan yang dilanjutkan dalam beberapa hari akan datang.

Selain itu, rizab State Bank of Pakistan (SBP) meningkat sebanyak $487 juta kepada $4.3 bilion disebabkan oleh pengeluaran pinjaman perdagangan dari China.

Aliran masuk bersih ke Akaun Digital Roshan (RTA) mencatatkan kadar pertumbuhan sebanyak 14 peratus pada bulan Februari. Jumlah penerimaan dalam RDA ialah $5.8 bilion. Bagaimanapun, rupee menyusut sebanyak 2.85, atau 1 peratus, kepada 280.77 berbanding dolar.

Sementara itu, kiriman wang jatuh 9 peratus tahun ke tahun kepada $2 bilion pada bulan Februari. Eksport tekstil jatuh 28 peratus tahun ke tahun dan 9 peratus pada Februari.

Oleh itu, indeks penanda aras pasaran saham meningkat sebanyak 457 mata atau 1.1% kepada 41 ribu 794 mata minggu lalu.

Simen (200 mata), Teknologi (93 mata), Kuasa (92 mata), Perbankan (89 mata) dan Kejuruteraan (37 mata) menyumbang.

Sektor penyumbang negatif ialah Lain-lain (161 mata), Insurans (14 mata) dan Bahan Kimia (11 mata).

Dari segi saham, Hub Power Company Limited (89 mata), Habib Bank Limited (72 mata), Lucky Cement Limited (50 mata), Systems Limited (48 mata) dan Pakistan Petroleum Limited (36 mata) menyumbang secara positif.

Dan, Disiarkan pada 12 Mac 2023

Asianload TV