Sekurang-kurangnya sembilan maut, 44 cedera di KP selepas gempa bumi

Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh dan 44 cedera di Khyber Pakhtunkhwa selepas gempa bumi berukuran 6.5 pada skala Richter melanda Afghanistan lewat malam Selasa, kata pegawai kerajaan.

Abdul Basit, pegawai kanan kerajaan Khyber Pakhtunkhwa, memberitahu Reuters pada hari Rabu bahawa sekurang-kurangnya 19 rumah rosak sebahagiannya akibat gempa bumi itu.

Gegaran gempa bumi dirasai di bahagian utara negara termasuk Rawalpindi, Islamabad, Mansehra, Abbottabad, Muzaffarabad, Peshawar, Haripur, Mardan, Chitral dan Sirshad.

Kejutan gempa bumi turut dirasai di banyak bandar di Punjab, tetapi tiada kemalangan jiwa dilaporkan serta-merta. Gegaran gempa bumi dirasai di Lahore, Multan, Faisalabad, Muzaffargarh, Sahiwal, Okara dan bandar-bandar lain.

Kajian Geologi AS melaporkan bahawa pusat gempa bumi berada pada kedalaman 187 km berhampiran bandar Jarm di timur laut Afghanistan di Pergunungan Hindu Kush.

Menurut Jabatan Meteorologi Pakistan, magnitud gempa bumi adalah 6.8 pada skala Richter dan 6.5 pada skala USGS.

Kawasan pergunungan Gilgit-Baltistan (GB) yang terdedah kepada tanah runtuh turut terjejas akibat gempa bumi itu. Bagaimanapun, tiada laporan segera mengenai kerosakan harta benda.

Menyelamat 1122 Ladang ternakan Yassin rosak akibat tanah runtuh di Gaza, ternakan mati.

Orang ramai berdiri di bawah retakan di tempat letak kereta pangsapuri kediaman di Islamabad selepas gempa bumi semalaman pada 22 Mac 2023. AFP
Video dari Islamabad menunjukkan orang yang ketakutan, terutama mereka yang tinggal di bangunan tinggi, membaca Tayyaba semasa azan dari rumah mereka.

Menteri Kesihatan Abdul Qadir Patel telah mengarahkan pihak berkuasa untuk memastikan poliklinik dan hospital BIMS sentiasa berjaga-jaga. Beliau meminta pihak pentadbiran hospital bersedia menghadapi sebarang kecemasan.

Menurut laporan awal, keretakan dilihat di bangunan Aljanta Mall di Rawalpindi dan Sektor E-11 di Islamabad.

Jurucakap Perkhidmatan Kecemasan Punjab berkata bahawa pegawai Penyelamat 1122 terlibat dalam operasi mencari di seluruh wilayah itu.

Katanya, pihaknya belum menerima sebarang panggilan mengenai kerosakan gempa bumi dan jabatan pemantauan wilayah sedang berusaha untuk menyelesaikan keadaan itu.

Selepas gempa bumi di Islamabad pada malam Selasa, orang ramai keluar di jalanan. – TV Berita Subuh
Gempa bumi Selasa adalah salah satu gempa bumi sederhana dengan kedalaman antara 70 km hingga 300 km. Gempa bumi di bawah kedalaman 70 km menyebabkan kerosakan yang besar.

Sebahagian besar Asia Selatan aktif secara seismik kerana plat tektonik yang dikenali sebagai Plat India ditolak ke utara oleh Plat Eurasia.

Pada 29 Januari, gempa bumi bermagnitud 6.3 berlaku di beberapa bahagian di Islamabad, manakala pada 19 Januari, gempa bumi bermagnitud 5.6 berlaku di Khyber Pakhtunkhwa.

Tahun lalu, gempa bumi berukuran 6.1 magnitud melanda timur Afghanistan, membunuh lebih 1,000 orang.

Pada Oktober 2005, gempa bumi berukuran 7.6 pada skala Richter melanda Islamabad dan Azad Jammu dan Kashmir pada jam 08:39, mengorbankan lebih 100,000 orang, termasuk lelaki, wanita dan kanak-kanak.

Asianload TV