Selepas kenaikan harga petrol, kerajaan mengumumkan pakej bantuan untuk keluarga berpendapatan rendah

Perdana Menteri Shehbaz Sharif berkata pada hari Ahad bahawa di bawah pakej bantuan petroleum, subsidi Rs 50 seliter akan diberikan kepada golongan berpendapatan rendah.

Pengumuman itu dibuat selepas harga semua produk petroleum kecuali diesel ringan telah dinaikkan sebanyak Rs 13 seliter untuk dua minggu berikutnya.

Kementerian Kewangan mengaitkan kenaikan harga plat di Singapura berpunca daripada kejatuhan nilai rupee sejak dua minggu lalu.

Dengan semakan terkini, harga Diesel Berkelajuan Tinggi (HSD) seliter ialah Rs. 293 mencatatkan rekod baharu bagi inflasi tertinggi. Pelarasan harga HSD secara langsung mempengaruhi harga pengguna apabila kos penghantaran meningkat.

Harga petrol meningkat sebanyak Rs 5 seliter dan HSD sebanyak Rs 13 seliter. Mulai 15 Januari, kerajaan telah menaikkan harga HSD masing-masing sebanyak Rs 65 dan Rs 62.

Mempengerusikan mesyuarat di Lahore pada Ahad, Perdana Menteri Shehbaz Sharif berkata pengguna berpendapatan rendah akan diberi diskaun petroleum untuk motosikal, beca, kereta 800 cc dan kenderaan kecil lain.

Beliau berkata, Skim Subsidi Petroleum akan dilancarkan tidak lama lagi dan strategi komprehensif akan disediakan dengan kerjasama jabatan-jabatan berkenaan bagi pelaksanaannya yang berkesan.

Perdana Menteri berkata, golongan berpendapatan rendah menggunakan motosikal, beca dan kereta kecil.Subsidi petroleum akan memberi bantuan kepada golongan miskin.

Perdana Menteri Shehbaz berkata walaupun menghadapi masalah kewangan, kerajaan cuba membantu golongan miskin.

Dalam pertemuan ini, Menteri Negara bagi Petroleum Mossadegh Malik turut memaklumkan mengenai dasar subsidi petroleum.

Menteri Kewangan Ishaq Dar, Penasihat Perdana Menteri Ahad Seema, Pembantu Khas Perdana Menteri Tariq Bajwa, Setiausaha Kewangan dan Petroleum serta pegawai kanan lain turut serta dalam mesyuarat itu.

Asianload TV